- Jeg har ingenting å skjule

Granskningskommisjonen etter 11. september-terroren vil ha Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i vitneboksen. Hun nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I øyeblikket gransker en uavhengig kommisjon hva som skjedde i forkant av terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001, og hvilke instanser som kunne ha gjort noe for å hindre ugjerningen. I forrige uke ble Bush-regjeringen kritisert for ikke å ha tatt terrortrusler fra al-Qaida på alvor.

Presidentens sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, er bedt om å forklare seg offentlig under ed for kommisjonen. Rice har allerede latt seg intervjue i til sammen fire timer av kommisjonens medlemmer, men gjentok seinest i går kveld på tv-programmet «60 Minutes» at hun ikke akter å la seg høre offentlig.

Rice blir kraftig kritisert av granskningskommisjonen for dette standpunktet, men hun har hele Bush-administrasjonen i ryggen. De hevder at Rice egentlig har svært lyst til å forklare seg, men at dette ville brutt med det viktige prinsippet om å holde den utøvende og den lovgivende makt atskilt.

- Vi skjønner argumentene, men en enstemmig kommisjonen mener at hun bør vitne i offentlighet, sier granskningskommisjonens leder, republikaneren Thomas Kean.

Kommisjonen mener terrorangrepet er av så stor betydning for amerikanere flest, at de vanlige prinsippene må vike. Nestleder Lee Hamilton sier derfor at de vil fortsette å presse på for å få Rice til å vitne.

Kraftig kritikk

Bakgrunnen for de siste dagenes bråk er påstandene fra den tidligere terrorrådgiveren i Det hvite hus, Richard A. Clarke. I sin nye bok «Against All Enemies» hevder han at terrorberedskapen ble nedgradert etter at George W. Bush overtok nøklene til Det hvite hus etter Bill Clinton i januar 2001. Han kritiserer Condoleezza Rice, og mener at Irak-krigen har undergravd krigen mot terror.

- Bush-administrasjonen tok ikke terroradvarslene alvorlig nok, hevder han.

I forrige uke vitnet Clarke for kommisjonen. På direkte spørsmål om Bush før anså terrortrusselen mot USA som betydelig før 11. september, svarte den tidligere terrorrådgiveren:

- Han mente trusselen var betydelig, men ikke påtrengende.

Bush-administrasjonen, og ikke minst valgkampmaskineriet hans, tar påstandene fra Richard Clarke alvorlig. De tilbakeviser alle anklager som kan svekke Bushs omdømme som den sterke antiterror-lederen. Bush-leiren hevder at Clarkes egentlige motiver for kritikken er å promotere boka si, og at han fisker etter en sjefstilling hos Bush demokratiske utfordrer i presidentvalget, John Kerry. LES MER:

BLIR KRITISERT: Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice er oppfordret til å la seg høre offentlig, etter at hun og resten av Bush-administrasjonen er kritisert for å ikke ha tatt al-Qaida-trusler på alvor. April-utgaven av Time Magazine har viet førstesida til saken.
KRITISERER: Richard A. Clarke er tidligere terrorrådgiver i Det hvite hus.