MYE LITTERATUR: Mulla Krekar hadde med seg et rikholdig bibliotek av islam-tekster i Oslo tingrett i dag. - Det er disse bøkene han har hentet utsagnene i tiltalen fra, sier advokat Arvid Sjødin. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
MYE LITTERATUR: Mulla Krekar hadde med seg et rikholdig bibliotek av islam-tekster i Oslo tingrett i dag. - Det er disse bøkene han har hentet utsagnene i tiltalen fra, sier advokat Arvid Sjødin. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

- Jeg har ingenting imot Erna Solberg

Krekar sier det ikke var noen drapstrussel. Men snakker om «voldsom motreaksjon» og al-Qaida-framstøt mot Norge hvis han blir utvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag startet Najumuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som Mulla Krekar, sin forklaring i Oslo Tingrett.

Han må blant annet svare for det påtalemyndigheten mener var drapstrusler mot Erna Solberg.

«Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

- Bare et navn I sin forklaring i dag sa Krekar at han bare nevnte Solberg som en representant for myndighetene. Han så ikke uttalelsen som en trussel.

- Jeg har ingenting imot Erna Solberg. Da jeg sa det jeg sa om henne, sverger jeg på at jeg ikke engang visste om hun på det tidspunktet var minister eller i Stortinget, eller om hun hadde noe ansvar engang. , sier den trusseltiltalte islamisten.

Krekar understreker at han har liten kunnskap om de norske styresmaktene,

- Solberg var bare et navn som dukket opp, uten at jeg kunne navnet på de andre ansvarlige. Det er som når jeg snakker om tysk filosofi og nevner Schopenhauer eller Hegel - det er jo bare navn. Hun var bare et symbol for meg. Hadde jeg kjent til andre norske navn ville jeg kanskje nevnt dem, sier han.

Krekar mener at han uansett ikke ville hatt noen interesse av å true den tidligere kommunalministeren.

- Krekar-saken henger ikke rundt hodet hennes. Hvis Erna Solberg dør før hun kommer og vitner her, betyr det at min sak er ferdig? Nei, det gjør ikke det. Den kommer til å fortsette, fordi den der en del av den store politiske konflikten.

- Jeg er helt ferdig med denne saken med Solberg. Det var ikke trussel i det hele tatt. Om jeg ønsket å true henne ville jeg kommet med en direkt trussel med min stemme, det ville vært en skam for meg å ikke være like modig som Osama bin Laden og andre, sier Krekar.

- Voldsom motreaksjon Da Krekar skulle forklare hva han egentlig mente med Solberg-uttalelsen, dro han inn al-Qaida og deres potensielle aktivitet i Norge, men mener det er konsekvenser som ikke er under hans kontroll eller ønsker.

- Det jeg sa var at om jeg blir utvist og dør i Irak, kom det til å bli en voldsom motreaksjon, mer enn dere aner, sa Krekar.

- Jeg har ikke planlagt det. Men jeg er hundre prosent sikker på det jeg sier. Før hadde ikke al- Zawahari og al-Qaida mulighet til å få inn hundre personer i Kurdistan, men om jeg blir utvist og dør i Irak kommer de til å ta kontroll over vårt område. Etter min død kommer al-Qaida til å få tusen personer i Kurdistan og rette dem mot Norge. Da har det ført til at det blir en konflikt mellom kurdiske islamister og Norge, fortsatte han.

- Trygg i Norge Krekar gjentok i dag flere ganger at han er vennlig innstilt til de norske samfunnet.

- Jeg har ikke noe forhold til det norske samfunnet annet enn kjærlighet. Det norske samfunnet er ikke det vi ser i media, der de snakker negativt om meg, sier Krekar.

Han fortalte om flere positive opplevelser under sitt opphold i Norge, blant annet god behandling fra oslopolitiet da det ble skutt mot leiligheten hans i Oslo.

- Jeg har tilbrakt 20 år i Norge, og har aldri følt så stor trygghet som de 20 årene i Norge. Jeg har ikke følt at det er Norge som sårer meg - verken Stortinget, regjeringen, samfunnet eller rettsvesenet. Det er en konflikt vi alle sammen har havnet i på grunn av George Bush. USA presset Norge for at de skulle bidra med mer penger og sende flere soldater. Jeg har ingen konflikt her i det hele tatt verken med Erna Solberg eller noen andre, sier Krekar.

Han skrøt også av hvordan han har blit behandlet av rettsvesenet, og sier han ikke bærer nag til PST.

- Det norske rettsvesenet er hundre prosent eksemplarisk. Jeg har ikke engang sett at noen hos motparten har vært sinte på meg, så jeg har ingenting imot norsk rettsvesen i det hele tatt, understreket mullaen.

Dagbladet.no kommer med mer.