«Jeg har jo litt sympati med Erna. Jeg vet hun kjempet imot vedtaket. Så stakkars, det er ikke så greit»

Gro Harlem Brundtland er sjokkert over Høyres planer om å fjerne fedrekvota.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmoderen advarer kraftig mot Høyres forslag om å fjerne fedrekvota.

- Jeg synes det er bakstreversk. Jeg er vant til at Høyre dilter etter. De har ikke vært med på å presse fram noen av disse reformene. Men dette er bare bakstreversk, sier Brundtland.

- I revers På Sagene samfunnshus møter hun tre pappaer, som alle er i permisjon. Med på det høyst politiske kafémøtet er Dagbladet og TV2. For det er ikke lenger ofte Ap-dronninga, landsmoderen og landets aller første kvinnelige statsminister sier sin hjertens mening i en valgkamp.

Men nå har det altså gått for langt. Høyre kan komme til makta og fjerne fedrekvota - pappaenes rett til å ta ut 14 ukers pappaperm.

- Det er dreier seg om å bringe i revers en reform som bringer fedrene inn i familielivet mer på lik linje med mor. Og det er en jobb som vi har holdt på med i mer enn 20 år. Og så skal man begynne å reversere en så viktig og god reform.

- Stakkars, Erna Også Erna Solberg får så hatten passer.

- Jeg har jo litt sympati med personen Erna Solberg. Jeg vet jo at hun kjempet imot dette vedtaket på Høyres landsmøte. Så stakkars, det er ikke så greit. Men partiet hennes har bestemt at slik skal det være, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

På jobb til fødsel For landsmoderen er det stort å treffe fedrene med de små. Dagens foreldrepermisjon er et resultat av hva hun gikk og tenkte som ung, nybakt mor.

- Som ung politiker tenkte jeg på hvordan samfunnet burde forandres. De fleste kvinner gikk på jobb til siste dag før fødsel. Vi hadde bare 12 uker. Da tenkte jeg at neste generasjon ikke skulle gå igjennom dette, sier hun og fortsetter:

- Jeg merket jo at det ikke var lett å ga tilbake til jobb etter bare tre måneder. Jeg syntes dette var urettferdig. Og galt, og samfunnet måtte forandre seg. Dette var et av mine områder for engasjement i politikken. Her måtte vi gjøre noe. Jeg visste som lege at man må amme i minst et halvt år, og gjerne ett år. Da ble det en politikk å systematisk forlenge den til ett år.

- Stolt av fedrekvota Rundt henne sitter Morten Ellingsen med Ingrid Tangnes Ellingsen (6 mnd) på fanget. Også Paul Bätzing med Jakob Rosenvinge (7 mnd) er med. Lynraskt er landsmoderen der og skyver kaffekoppen unna 16 måneder gamle Elise Aurora Aas Koren.

- Det er varm kaffe det, der, sier hun mens pappa Henrik Aas Koren kan konstatere at datteren er utenfor fare.

Ni barnebarn i alt. Det blir man en erfaren bestemor av.

- Jeg er stolt av hva vi har greid å gjøre. Jeg er vant med at folk får runde øyne av hva vi har fått til. Også på 80-tallet og 90-tallet var det jo sjokkartede opplevelser for politikerne og vanlige mennesker da de fikk høre hva vi hadde fått til i Norge. Det var et drømmeland, forteller hun.

I 1993 ble fedrekvota innført etter at den unge AUF-lederen Jens Stoltenberg ledet Mannsrolleutvalget.

- Men vi var overbevist om at dette var riktig, ikke bare fordi kvinner skulle få de samme mulighetene som menn. Det var også for å få kvinner som en del av vårt arbeidsliv på en naturlig måte. Det kan man jo ikke vente når de har en morsrolle som gjør at de ikke er likeverdige og som holder dem unna.

- Barriere å bli mor Selv syntes Brundtland det var en stor overgang å bli mor.

- Den barrieren med å være mor var kraftig: Du skulle ta vare på barnet ditt og det var ingen som spurte hva pappaen gjorde. Da var jeg ung jente, 18 år. Da var det ikke snakk om det.Gros mann måtte pent ta i et tak da den unge politikeren skulle opp og fram.

- Da Olav og jeg fikk vårt første barn, jeg husker jeg var veldig stolt av at jeg hadde giftet meg med en mann som syntes det var greit å trille barnevogn. Den gangen, og nå snakker vi tidlig 60-tallet, da var det ikke mange fedre som gjorde det, sier Brundtland og legger kjapt til:

- Men det er jo klart; Han ble jo inspirert av meg til å tørre det. Men han gjorde det, og han trivdes med det.

- Sjokkert Brundtland mener fedrekvota er en viktig fortsettelse av «å frigjøre kvinner til både å kunne være i arbeid, være mødre og skape en familie».

- Bare den forståelsen i arbeidslivet av at det ikke bare er kvinner som får barn, men at det også er mennene, var viktig, forteller Brundtland.

Brundtland avviser Høyres argument om at det nettopp på grunn av denne holdningsendring ikke lenger er nødvendig med en egen fedrekvote.

- Nei, 20 år med holdningsendringer er ikke nok. Det er derfor jeg har vært så forbauset over og sjokkert over at vi har programfesting i politiske partier om å fjerne fedrekvoten, å gå bakover, ja i ren revers. For meg er fedrekvoten en del av en viktig reformprosess som har skapt gode resultater.