- Jeg har kjempet en kamp på vegne av flere

Magnus Stangeland endelig frifunnet for grovt bedrageri.

FRIKJENT: Høyesterett har forkastet anken fra påtalemyndigheten. Dermed er tidligere Sp-representant endelig frikjent for anklager om grovt bedrageri. Foto: Jo Straube / Dagbladet
FRIKJENT: Høyesterett har forkastet anken fra påtalemyndigheten. Dermed er tidligere Sp-representant endelig frikjent for anklager om grovt bedrageri. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fire år med anklagen om grovt uaktsomt bedrageri hengende over seg fikk Magnus Stangeland i går ettermiddag telefon fra sin advokat med gledesbudskapet: Høyesterett har forkastet anken over lagmannsrettens frifinnelse. Dermed er Stangeland endelig frikjent i stortingspensjonssaken.

Gledestårer
- Jeg er utrolig lettet og glad. For å være ærlig, så ble jeg helt skjelven i kroppen, jeg klappet liksom sammen og tårene kom. Men det var gledestårer. Jeg føler en glede uten like, sier Stangeland. Stangeland ble dømt til 60 dagers fengsel i Oslo tingrett. I november ble han imidlertid i Borgarting lagmannsrett. Nå har Høyesterett enstemmig forkastet påtalemyndighetens anke over lagmannsrettens frifinnende dom.
Ute av kontroll
Han legger ikke skjul på at det har vært fire tøffe år med ulike faser.
- Først trodde jeg egentlig ikke det var noen sak, så ble det jo en stor sak med tidligere statsministre involvert, så ble to tiltalt og dømt, og så har jeg kjørt saken videre for retten. Jeg føler jeg ble et slags symbol, og har kjempet en kamp på vegne av flere. Saken er egentlig en dom over et system som var helt ute av kontroll. Jeg er glad for at det nå er forandret slik at dagens stortingsrepresentanter skal slippe å komme i en slik situasjon, sier Stangeland.
Ble trodd
Han sier han har hatt god samvittighet hele veien, og at det gjør godt å bli trodd av rettssystemet.
- Jeg føler at rettssystemet er på plass, sier Stangeland. Saken startet med at en rapport fra Riksrevisjonen i 2008 slo fast at flere representanter hadde mottatt for mye i pensjon. Stangeland ble tiltalt for å ha mottatt urettmessig mye i pensjon fra Stortinget, samtidig som han hevet fast lønn for konsulentarbeid, styrehonorar og hadde fri bil til en samlet verdi av 536.000 kroner.

Forledet ikke Fra pensjonsordningens sekretær på Stortinget fikk Stangeland opplystat verken inntekter av styrehonorar eller fordel av fri bil var relevant ved vurderingen av om inntektsgrensen var overtrådt. Høyesterett slår fast at Stangeland verken opptrådte grovt uaktsomt eller at han overtrådte bestemmelsen om grovt uaktsomt bedrageri, ettersom han ikke forledet pensjonsordningens sekretær.

Må stole på informasjon «I en slik situasjon kan det etter Høyesteretts syn i alminnelighet ikke kreves at en pensjonssøker gjør ytterligere undersøkelser», heter det i avgjørelsen som kom fra Høyesterett i dag. Det var i Stangelands situasjon ingenting som tilsa at han burde ha foretatt nærmere undersøkelser, utover det å stole på den informasjonen han fikk av pensjonsordningens representant på Stortinget, slår retten fast.

Lagmannsretten ankebehandling av pensjonssaken mot Anders Talleraas (H) er utsatt i påvente av Høyesteretts behandling av Stangelands sak. I Oslo tingrett ble Talleraas dømt til et halvt år i fengsel for grovt uaktsomt bedrageri.