- Jeg har kjent det veldig på kroppen

Arne Treholt stiller spørsmål ved habiliteten til Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

BETENT SAK: Så betent som saken min har vært helst siden arrestasjonen er det viktig at man ikke trår feil, sier Arne Treholt til Dagbladet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
BETENT SAK: Så betent som saken min har vært helst siden arrestasjonen er det viktig at man ikke trår feil, sier Arne Treholt til Dagbladet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De siste dagene har vært hektisk for Arne Treholt etter at det kom fram fra en tidligere POT-spaner at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket, og at han og hans familie har blitt systematisk overvåket i tida før arrestasjonen i 1984.

- Kjenner det på kroppen —Jeg kjenner selvfølgelig det som har skjedd de siste dagene veldig på kroppen. I tillegg har det gjort et voldsomt inntrykk på meg at oppe i alt dette — også det positive, kom meldingen om at min nære venn Ingjald Ørbeck Sørheim er død. For meg kjennes det som å ha mistet en legg. Han har vært en utrolig god og lojal venn som har stilt opp for meg i gode og onde dager, sier Treholt på telefon fra Kypros til Dagbladet.

Ørbeck Sørheim skrev onsdag et leserinnlegg i Dagsavisen hvor han stilte spørsmål ved riksadvokat Tor-Aksel Busch' habilitet i Treholt-saken.

— På en klar og direkte måte stiller han spørsmål ved riksadvokatens habilitet i forbindelse av videre behandling av saken, siden han var aktor under min rettssak i 1985, forteller Treholt til Dagbladet.

- Viktig å ikke trå feil Treholt mener at tidligere involverte parter i hans domfellelse ikke burde være med om saken skal granskes på nytt.

- Det skal ikke være diskvalifiserende, men med tanke på det sterke engasjementet i denne saken, og de sterke anklagene om bevisfusk som kom fra Arne Haugestad allerede i 1985, mener jeg at dette går ut over strengt formelle juridiske tolkninger. Selv om jeg ikke har mistillit til Qvigstad eller Busch, og ser på dem som gode og dyktige jurister kan dette gå ut over offentlighetes inntrykk av rettssystemet.

Han mener det er snakk om allmennhetens tillit til det norske rettsystemet.

- Så betent som saken min har vært fra arrestasjonen er det viktig at man ikke trår feil. Det er ikke spørsmål om enkeltpersoners habilitet i saken, men allmennhetens tillit til det norske rettsystemet. Det er det som er på dagsorden. Det vil være klokt å rydde vekk all tvil rundt undersøkelsene som påtalemyndighetene gjør angående de sterke beskyldningene om bevisforfalskneri. At de i offentlighetens øyne blir sittende igjen med et inntrykk av at det er forsøkt å dekke over for seg selv, det bør de ikke risikere, sier Treholt.

Ulovlige arbeidsmetoder I lys av avsløringene som er kommet, mener Treholt at det er tydelig at arbeidsmetodene som politiet anvendte var ulovlige.

- Det later det til å være bred enighet om. Man kan plassere ansvar på både det ene og det andre for alt dette, men det er klart at det tette samarbeidet som aktoratet hadde med politiet under rettssaken i 1985 og framover gjør det vanskelig å tenke seg at påtalemyndighetene har vært helt døve for kommentarer.

Feil å granske seg selv Treholt har ikke hatt kjennskap til de nye bildebevisene før i går.

- Tidligere er det pengebeviset som er blitt diskutert: Valører på dollarsedlene og om de var gamle eller nye, og hvor mange sedler det var plass til i en konvolutt. Min venn Arne Haugestad påpekte i 1985 at det i det som ble presentert som åstedsbilder var forhold som ikke hang på greip, noe han tok opp på en kraftfull måte.

Dette mener Treholt påvirket aktoratets rolle i månedene som fulgte, og forteller at han satt igjen med et beklemmende inntrykk som domfelt.

- Saken handlet ikke om å komme til bunns i dette, men om å redde politiets, påtalemyndighetens og domstolens ansikt. Måten dette ble håndtert på i 1985 er en av grunnene til at jeg nå synes det er helt på vidda å la de to (Red. førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og riksadvokat Tor-Aksel Busch) være ansvarlige. Skal de få lov å være de som sitter og gransker seg selv? spør Treholt.