- KREVER MYE AV KOMMUNENE: På Arbeiderpartiets landsmøte annonserte partileder Jonas Gahr Støre at han ønsker at Norge skal ta i mot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria - 5000 i 2015 og 10 000 i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- KREVER MYE AV KOMMUNENE: På Arbeiderpartiets landsmøte annonserte partileder Jonas Gahr Støre at han ønsker at Norge skal ta i mot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria - 5000 i 2015 og 10 000 i 2016. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Jeg har kjent på presset fra partiet

Støre vil åpne grensene for 10 000 syriske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis det er sterk motstand mot innvandring, lykkes vi ikke med integrering. Norge har et ansvar, og vi må ta et større ansvar. Det må flere og sterke virkemidler til, sier Jonas Gahr Støre i etterkant av sin tale til landsmøtet.

Der annonserte han at han ønsker at Norge skal ta i mot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria - 5000 i 2015 og 10 000 i 2016.

Støre gjentok flere ganger at dersom et slikt ambisjonsnivå blir vedtatt på landsmøtet, så krever det store løft ute i kommunene.

- Jeg vil understreke kommunenes ansvar her. Jeg forventer, og sier tydelig fra til ordførererne, at alle må stille opp. Dette krever stor innsats av alle, og jeg håper det kommer en diskusjon rundt dette på landsmøtet.

- Kjent presset Støre anslår at 5000 kvoteflyktninger vil innebære økte kostnader på 800 millioner kroner.

På spørsmål om han har kjent på presset fra partiet om å øke antall kvoteflyktninger, svarte Støre klart og tydelig:

- Selvfølgelig. Jeg lytter til medlemmene, og jeg er glad for å være et parti hvor det både er engasjement og press. Men livet skal leves i kommunene - og det forutsetter både boliger, integreringstiltak og språkutdanning.

- Landsmøtet jublet Til tross for at forslatet vil kreve mye av kommunene, understreker Støre at landsmøtet var positive til forslaget:

- Landsmøtet reiste seg og jublet, og det viser at de er villige til å ta ansvar. Vi må være like engasjerte hjemme dersom vi skal lykkes.

Støre understreker også sitt eget personlige engasjement for dlyktingene i Syria, og viser til sin tidligere stilling som generalsekretær for Røde Kors i Norge.

- I påsken var jeg i Midtøsten, og møtte lederen for UNWRA og snakket om den vanskelige situasjonen for palestinske flyktinger i Syria, som igjen er drevet på flukt.

Dagsavisen spurte partilederen om Ap kommer til å sette krav til hvilke flyktninger som vil kunne bli tatt imot og ikke.

- Det er legtimit å vurderer dette utifra et sikkerhetsperspekt. Men dette forslaget er ment for å hjelpe mennesker i nød. Jeg er skeptisk til å bare ta imot de som enklest glir inn. Her er det blant annet mennesker med medisinske behov.