- Jeg har konstant dårlig samvittighet

Nye helsetall for Oslo viser at eldre ikke får den faglige hjelpen de har krav på. På ett sykehjem var hele 80 prosent av bemanningen ufaglærte.

SKREMT: - Jeg tror mange blir skremt av det store ansvaret. Selv om vi føler at vi har kontroll, er det hele tida ting vi ikke rekker, sier sykepleier Wafa Al-Jabri (41). 
Foto: JOHN T. PEDERSEN
SKREMT: - Jeg tror mange blir skremt av det store ansvaret. Selv om vi føler at vi har kontroll, er det hele tida ting vi ikke rekker, sier sykepleier Wafa Al-Jabri (41). Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Det var skremmende i starten. Man går jo hjem med konstant dårlig samvittighet fordi jeg ikke får gitt den hjelpen jeg ønsker. Men nå har jeg begynt å venne meg til det, sier sykepleier Wafa Al-Jabri (41).

Sykepleieren jobber på Lille Tøyen sykehjem, og sist lørdag kveld var hun den eneste sykepleieren for 88 eldre pasienter. Mange av dem er svært pleietrengende, og trenger omfattende medisinsk hjelp.

— Det blir alltid en kamp mot tida, sier Al-Jabri.

Grovt underbemannetFlere sykehjem i Oslo er grovt underbemannet med fagpersonell. Det viser en undersøkelse som er utført av Norsk Sykepleierforbund i samarbeid med sykehjemsetaten i Oslo kommune. Stikkprøver ved seks kommunale og to private sykehjem viser et stort sprik mellom planlagt og faktisk bemanning.Ved ett av sykehjemmene man har undersøkt var hele 80 prosent av bemanningen ufaglærte, selv om man hadde planlagt at hundre prosent skulle være faglærte den dagen.

For to uker siden skrev Dagbladet om en ny rapport som avslører at flere norske sykehjem er dramatisk underbemannet med fagpersonell. Stikkprøvene ble utført i Bergen, Stavanger, Trondheim og Bærum ved til sammen 12 sykehjem. I rapporten ønsket man også å undersøke situasjonen i Oslo, men det ble avslått på grunn av kapasitetsproblemer. Nye helsetallNå har Dagbladet fått tak i tallene for Oslo og resultatet er nedslående:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer