Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har lært meg å leve med nettrollene

Hadia Tajik er godt kjent med «nettrollene». Hun har lært seg å leve med dem.

AVBRUTT FERIE: Hadia Tajik har ved hjelp av mengdetrening lært seg å leve med nettrollene.. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVBRUTT FERIE: Hadia Tajik har ved hjelp av mengdetrening lært seg å leve med nettrollene.. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Men jeg er ikke laget av stein jeg heller, og jeg må tilstå at for mitt vedkommende handler det litt om mengdetrening, sier Hadia, først alvorlig og deretter med en sympatisk smil om munnen.

Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og nestleder i partiet, blir engasjert når hun snakker om mobbing og nettmobbing. Hun sitter i juryen som skal kåre vinneren av «Antitrollprisen» under Norway Cup.

Veldig synlig Hadia Tajik påpeker at mobbing dessverre har forekommet gjennom alle tider, men at bruk av sosiale medier har gjort at utbredelsen og synligheten av mobbing har eksplodert.

- Når mobbingen skjer på nett, og i sosiale medier, blir alt så veldig synlig, samtidig som at den som utsettes for dette blir enda mer ensom og utstøtt. Man kan mobbe ved angrep, men den usynlige mobbingen føles kanskje like sterk, sier Hadia til Dagbladet.

Hun sier at mobbingen på sosiale medier kan ha to ansikter: Den synlige og den usynlige.

- Den synlige er lettere å peke på: stygge ord og hets. Den usynlige er å være den i klassen som aldri får «en like», aldri får en kommentar, kanskje blir fullstendig oversett og utstøtt. Dette kan også være ren mobbing sier Hadia.

Hun har akkurat vært på ferie, men har avbrutt denne for å forberede seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Viktig jobb Hadia berømmer Norway Cup, og Dagbladet, for å ha satt fokus på mobbing og nettmobbing gjennom «Antitrollprisen».

- Hele frivilligheten er svært viktig i kampen mot nettrollene. Skolen gjør sitt, men skal kampen vinnes er det svært viktig at man blant annet jobber mot nettrollene og nettmobbingen i idrettslag, i kulturklubber.

Jobbingen mot dette i frivilligsfæren er svært viktig. Det er dette arbeidet som er med og danner verdigrunnlaget for ungdommene våre. Dette er holdninger de kan overføre til flere av livets arenaer, sier Tajik til Dagbladet.

Alle vet Tajik sier at alle egentlig vet hva mobbing er for noe, og hvordan mobbingen foregår. Det gjelder spesielt ungdommer, som er vokst opp med, og vant med, sosiale medier. Men ikke alle er modne nok til å forstå rekkevidden av konsekvensene.

- VIKTIG KAMP: Hadia Tajik sier at kampen mot nettmobbing er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- VIKTIG KAMP: Hadia Tajik sier at kampen mot nettmobbing er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- For voksne er det annerledes. De mangler vanligvis ikke modenhet, men kanskje mangler de noen ganger erfaring med sosiale medier. Også er det alltid noen som bare mangler sperre.

- Det er faktisk kanskje vanskeligere for voksne, som går for langt i kommenteringen på sosiale medier. Disse er ikke vokst opp med sosiale medier, og skjønner kanskje ikke helt hva de holder på med.

Hadia sier at sårende nettkommentarer oppleves veldig voldsomt og nakent.

- Mye av det som skrives, og det som skjer, på sosiale medier må både voksne og unge bære med seg gjennom hele livet, advarer hun.

- Voksne må bidra Hadia Tajik sier at kanskje det viktigste i kampen mot nettrollene er at alle voksne bidrar til å styrke ungdommenes egenverdi.

- Vi må kollektivt legge et grunnlag hos de unge, som gjør at alt som sies og skrives på nett preger dem mindre. Ungdommen selv har også har et stort ansvar: det er de selv som vet hvem som er mest sårbar og hvem som er sterkest. Det er dette de bør tenke på i sin bruk av sosiale medier, sier Tajik.

Samtidig understreker Tajik nettmobbing av barn og unge ikke er det samme som diskusjon blant voksne, og viser til den ferske debatten om krenkelser i det offentlige.

- Vi må ivareta verdien av den offentlige samtalen og ytringsfriheten. Idet øyeblikket voksne mennesker drar mobbekortet når de føler seg krenket, utvannes mobbebegrepet og gjør kampen mot den reelle mobbingen vanskeligere.

- Bør de som utsettes for mobbing slå tilbake?

- Noen ganger lønner det seg å ta litt igjen, men det er slett ikke enkelt når man er 12 år og ikke så tøff. Men jeg tror at stillhet av og til kan virke eskalerende, sier hun.

Hadia Tajik ønsker ikke å snakke om egne erfaringer. Dagbladet vet at hun er en av de politikerne som møtes med mest hets av flest troll. Og det er vel kanskje disse hun tenker på at hun sier:

- Jeg har lært meg å leve med dette. For mitt vedkommende handler det kanskje om mengdetrening!

Hele Norges coronakart