FRYKTER Å FORLATE SØNNEN: For seks år siden fikk Grazyna Katarzyna Olsen (43) brystkreft. Hun sier det verste er frykten for å forlate sønnen Bartek (13). Foto: Sjur Stølen
FRYKTER Å FORLATE SØNNEN: For seks år siden fikk Grazyna Katarzyna Olsen (43) brystkreft. Hun sier det verste er frykten for å forlate sønnen Bartek (13). Foto: Sjur StølenVis mer

- Jeg har lært meg å takle det

Barteks mor har brystkreft som har spredd seg til lungene og skjelettet. Over 34 000 norske barn er i en lignende situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Bartek Olsen (13) var syv år gammel, fikk han den vonde beskjeden om at mora hans hadde fått brystkreft.

To år seinere hadde kreften spredd seg til skjelettet hennes, og for ett år siden ble det konstatert spredning til lungene.

- Det har vært tungt for meg, men jeg har lært meg å akseptere at min mor har kreft. Jeg tenker at det å akseptere er den eneste måten å takle en slik situasjon, sier 13-åringen til Dagbladet.

Over 34 000 barn rammet Dyster statistikk fra Kreftregisteret viser at svært mange norske barn er i en lignende situasjon. For første gang er antall barn med kreftsyke foreldre kartlagt. Forskningen viser at:

• Over 34 250 norske barn har en mor eller far som er kreftsyk
• Nesten 3500 barn opplever hvert år at mor eller far får kreft
• Hvert år mister rundt 700 av disse barna mor eller far

- Tallene viser at ganske mange av disse barna, flere enn det vi hadde trodd, opplever å miste foreldrene sine, sier forsker Astri Syse ved Kreftregisteret.

Barteks mor Grazyna Katarzyna Olsen (43) forteller at det verste med sykdommen er frykten for å miste sønnen.

- Jeg er veldig redd, for sykdommen min er så alvorlig at legene sier at jeg aldri vil bli frisk. Jeg er veldig redd for å måtte forlate ham, sier Olsen, som er bosatt på Røa i Oslo.

Fortalte det tidlig En gang i uka går hun til cellegiftbehandling på Ullevål sykehus. For å takle situasjonen, har hun blant annet gått på kurs hos Kreftforeningen. Hun husker fortsatt godt den dagen da hun måtte fortelle sin sju år gamle sønn at hun hadde fått kreft.

- Det var helt forferdelig. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle fortelle det, men jeg tenkte at jeg måtte si det veldig fort så han kunne være involvert hele tida. Etterhvert begynte vi å snakke mer og mer om det, sier hun.

Kreftforeningen mener det er svært viktig å informere barna når foreldrene rammes av kreft. De har vært med å utforme en lovendring som trådte i kraft i 2010, som sikrer barna oppfølging i helsetjenestene.

Bartek selv sier han er opptatt av å leve livet så godt han kan.

- Jeg kan ikke sitte inne på rommet mitt hver dag og gråte selv om mora mi har kreft. Virkeligheten min hadde vært helt annerledes hvis det ikke hadde vært for sykdommen, men jeg prøver å gjøre det beste ut av det, unngå det som er vanskelig og heller fokusere på det som er mulig. Vi lever bare én gang, sier 13-åringen.

- Viktig med hjelp Han har fått god hjelp til å bearbeide moras sykdom av Kreftforeningen, og møter jevnlig andre barn og unge i samme situasjon. I tillegg har han vært med å lage dukkefilmen «Jack og Døden», et prosjekt i regi av Kreftforeningen.

- Budskapet i filmen er at døden er naturlig, og at det må skje en eller annen gang. Derfor er det ikke noe vits i å være redd, sier han.

- Jeg ser på ham at det hjelper mye å treffe ungdommer i samme situasjon, sier Barteks mor.

13-åringen mener det er svært viktig at barna får god informasjon når foreldrene blir rammet av kreft.

- Det er viktig å gi oppmerksomhet til barn med syke foreldre eller barn som er syke selv. Jeg tror barne- og undomstida er den fasen i livet man lærer mest og husker mest. Hvis man ikke takler situasjonen når man er ung er det ingen mulighet for at man takler det seinere i livet, sier han.