Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har lært uendelig mye av Nini

Et internasjonalt panel bestående av blant annet Thorvald Stoltenberg vil legalisere narkotika. Panelet erkjenner at kampen mot narkotika ikke kan vinnes.

FEILSLÅTT NARKOTIKAPOLITIKK: Thorvald Stoltenberg er med i panelet med flere internasjonale samfunnstopper som vil avkriminalisere bruk av narkotika og klassifisere brukere som pasienter. De vil legalisere narkotiske stoffer for personer som ikke skader andre. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FEILSLÅTT NARKOTIKAPOLITIKK: Thorvald Stoltenberg er med i panelet med flere internasjonale samfunnstopper som vil avkriminalisere bruk av narkotika og klassifisere brukere som pasienter. De vil legalisere narkotiske stoffer for personer som ikke skader andre. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Organisasjonen «Global Commision on Drugs Policy» la i ettermiddag fram en knusende rapport om verdens narkotikapolitikk.

De vil avkriminalisere bruk av narkotika og klassifisere brukere som pasienter. De ber nasjoner vurdere om narkotiske stoffer bør legaliseres for personer som ikke skader andre.

Med dattera som rådgiver - Dette er radikale forslag, men jeg tror dette er forslag i helt riktig retning for å begrense de store problemene narkotika skaper i samfunnet, sier Thorvald Stoltenberg til Dagbladet etter pressekonferansen i New York i dag.

- Jeg er ikke sikker på at jeg hadde hatt den samme kunnskapen uten min yngste datter. Jeg har lært uendelig mye, sier Stoltenberg til Dagbladet

Han mener dagens situasjonen ikke på noen måte er tilfredstillende.

- I Norge dør 200 unge mennesker av overdose hvert år. Det er like mange som i trafikken. Og det er ikke akseptabelt , sier Stoltenberg.

Feilslått Bak rapporten står et bredt spekter av fremtredende internasjonale profiler. FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, tidligere president i Brasil Fernando Henrique Cardoso, den tidligere statsminister i Sveits, Ruth Dreifuss, nobelprisvinner i litteratur i 2010, Mario Vargas Llosa, statsministeren i Hellas George Papandreou, den tidligere utenriksminister under Ronald Reagan, George P. Shultz, Javier Solana, Richard Branson og FNs høykommissær for flyktninger Thorvald Stoltenberg.

De er enige i at verdens politikk i kampen mot narkotika er feilslått.

- Den globale kamp mot narkotika har feilet, med forferdelige konsekvenser for individer og samfunn rundt om i verden. 50 år etter innvielsen av FNs Single Convention on Narcotic Drugs og 40 år etter president Nixon lanserte amerikanske myndigheters kamp mot narkotika, er det et påtrengende behov for grunnlegende reformer i nasjonal og internasjonal narkotikapolitikk, heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

I rapporten viser de til et FN-estimat som slår fast at bruk av opiater har økt med 35 prosent fra 1998 til 2008. I samme periode har bruken av kokain økt med 27 prosent og cannabis med 8,5 prosent.

Videre skriver de: Politiske ledere og offentlige personer må ha mot til å si offentlig hva mange av dem erkjenner privat, at bevisene på en overveldende måte demonstrerer at undertrykkende strategier ikke vil løse narkotikaproblemet og at krigen mot narkotika har ikke, og kan ikke bli vunnet.

Privatfinansiert Panelet ble dannet i fjor som en utvekst av den latinamerikanske kommisjonen for narkotika og demokrati, også ledet av Fernando Henrique Cardoso, som publiserte en innflytelsesrik rapport i 2009.

Medlemmene følte at for at deres arbeid skulle være effektivt, måtte de jobbe med den på et globalt nivå. The Global Commission er finansiert av medlemmet Sir Richard Branson i Virgin Group Ltd, George Soros Open Society Foundation, Instituto Fernando Henrique Cardoso og Centro Edelstein de Pesquisas Sociais i Brasil.

HADDE DATTERA SOM RÅDGIVER: FNs høykommissær for flyktninger og statsministerfar Thorvald Stoltenberg (Ap) brukte dattera Ninni (t.v) som rådgiver. Nini har tidligere vært rusavhengig.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HADDE DATTERA SOM RÅDGIVER: FNs høykommissær for flyktninger og statsministerfar Thorvald Stoltenberg (Ap) brukte dattera Ninni (t.v) som rådgiver. Nini har tidligere vært rusavhengig. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

En av hovedideene bak krigen mot narkotika var at trusselen om strenge fengselsstraffer og høye bøter for de som solgte eller brukte narkotika, ville virke avskrekkende på nye potensielle brukere. Utvalget har funnet at dette virket stikk i strid mot sin hensikt og at man i land med en strikt narkotikapolitikk finner flere narkomane og narkotikarelaterte problemer enn i de landene som har lavere strafferammer. De konkluderer også med at land som har gått langt i å avkriminalisere og senke straffene ikke har opplevd en økning i antallet narkomane, noe mange i utgangspunktet hadde fryktet.

De mest sentrale punktene: • Få slutt på kriminaliseringen, marginaliseringen og stigmatiseringen av mennesker som bruker narkotika, men ikke skader andre.

• Regjeringer må oppmuntres til å eksperimentere med modeller for legalisering av rusmidler for å undergrave organisert kriminalitet og trygge borgernes helse og sikkerhet. Denne anbefalingen gjelder spesielt cannabis, men vi oppfordrer også til andre eksperimenter med avkriminalisering og lovregulering som kan nå disse målene og inspirere andre til etterfølgelse.

• Tilby helsetjenester og behandling til dem som trenger det. Pass på at ulike behandlingsformer er tilgjengelige, ikke bare behandling med metadon og buprenorfin, men også slike programmer med utskriving av heroin som har vært vellykkede i Canada og mange europeiske land.

• Respekter menneskerettighetene til folk som bruker rusmidler. Avskaff overgrep under dekke av behandling - for eksempel innesperring, tvangsarbeid eller psykologisk mishandling - som strider mot menneskerettighetene eller undergraver retten til selvbestemmelse. Særlig for mennesker som er innblandet i nedre ledd av narkotikamarkedene, slik som bønder, kurerer og små-forhandlere.

• Sørg for tilgang til reine sprøyter og andre skadereduserende tiltak som har vist seg å redusere overføring av HIV og andre  sjukdommer som overføres gjennom blod, i tillegg til å redusere dødelige overdoser.

- KAN IKKE VINNE NARKOKRIGEN: Selv om meksikansk politi pågrep og viste fram narkogjenglederen Martin Omar Estrada Luna, kjent som «El Kilo» i april i år, så er ikke krigen mot narkotika på langt nær vunnet. Panelet konkluderer med at den kan ikke vinnes. Foto: AP/Marco Ugarte/Scanpix
- KAN IKKE VINNE NARKOKRIGEN: Selv om meksikansk politi pågrep og viste fram narkogjenglederen Martin Omar Estrada Luna, kjent som «El Kilo» i april i år, så er ikke krigen mot narkotika på langt nær vunnet. Panelet konkluderer med at den kan ikke vinnes. Foto: AP/Marco Ugarte/Scanpix Vis mer