PÅ PLASS: Rune Edvardsen har landet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
PÅ PLASS: Rune Edvardsen har landet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

- Jeg har lagt en strategi sammen med Moland-familien

Rune Edvardsen har landet i Kisangani, for å forhandle Kongo-fangene hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Misjonær Rune Edvardsen har landet i Kisangani, der han skal diskutere utleveringen av Moland og French med Bibiche Olendjeke, enka etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo.

Moland - Jeg er kommet fram og vil nå besøke guttene så fort som mulig. De er hovedpersonene i dette. Så vil jeg se hva jeg kan få til med enka og familien, sier Edvardsen til Dagbladet.

- Jeg har lagt en strategi sammen med Moland-familien om hvordan vi skal gå fram, gjør han det klart.

Det er Tjostolv Moland som i retten er pekt ut som mannen som skjøt og drepte Kasongo.

- Jeg er også i dialog med Furuholmen om dette, sier Edvardsen. Morten Furuholmen er Kongo-fangenes norske bistandsadvokat, og har selv besøkt dem flere ganger.

Konflikt Olendjeke og de pårørende har gjort det krystallklart at de ikke trenger å motta alle millionene de ble tilkjent i retten, men at de er klare for å diskutere seg fram til en avtale med familiene - som Edvardsen snakker på vegne av.

Men Francois Alauwa, Olendjekes advokat, og hans kollegaer, har satt seg kraftig på bakbeina. De skal ha sin andel - og har ingen interesse av at denne andelen minskes, gjennom at familien godtar en lavere erstatning.

Samtidig er Edvardsen beskyldt for ikke å ha redegjort for penger han har fått fra familiene. I reportasjer på TV2 Nyhetene har anonyme kilder kastet beskyldninger mot predikanten:

Betalt Familien skal ha betalt et femsifret beløp for at Edvardsen skulle få Kongo-fangene utlevert, noe som så langt ikke har skjedd. Og bistandsmidler fra Troens Bevis, Edvardsens menighet, skal være brukt på Kongo-fangene i stedet.

Mathilde Moland, Tjostolv Molands mor, har gitt et flammende forsvar for Edvarsens innsats i saken.

- Det er riktig at Rune Edvardsen fikk et sekssifret beløp av familiene i desember i fjor for å gjøre en jobb. Jeg vil ikke komme med et mer konkret beløp. Og til sjuende og sist er det jo guttene selv som skal betale. Vi har lagt ut for dem, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

Dagbladet følger saken.

KONFLIKT: Bibiche Olendjeke vil diskutere erstatningsbeløpet, advokatene hennes ikke. Foto: Tore Bergsaker
KONFLIKT: Bibiche Olendjeke vil diskutere erstatningsbeløpet, advokatene hennes ikke. Foto: Tore Bergsaker Vis mer