Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har liten sympati for sytingen om at det er dyrt å kjøre bil i Norge»

Samferdselsminister Jostein Fjærvoll mener bilistene må finne seg i å betale mer for å eie og kjøre bil. Han har liten forståelse for syting og klager. Penger fra bil må brukes til bedring av kollektivnettet. Selv kjører han er 16 år gammel bil - med piggdekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Fjærvolls agenda står det nye bomstasjoner, private veier med avgiftsplikt og rushavgift inn og ut av de store byene. I tillegg varsler samferdselsministeren lavere promillegrense, piggdekkavgift og forbud mot mobiltelefoner i bilen som ikke er handsfree.

30-50 kroner

Transportøkonomisk Institutt har regnet ut at rushavgiften må være på mellom 30 og 50 kroner for at folk vil være villig til å la bilen stå i rusthtida. Hvis avgiften for eksempel bil satt til 40 kroner inn, og 40 kroner ut av byene vil det bety at en arbeidstaker som er avhengig av bil fra og til jobben (beregnet ut fra minstemål på 230 arbeidsdager i året) får en ekstrautgift på 18000 kroner i året.

- Jeg har liten eller nærmest ingen sympati med sytingen om at det skal koste å kjøre bil i Norge, sier Fjærevoll til Dagbladet.

- Alle bilister må finne seg å betale for de enorme kostandene bilen og trafikken påfører samfunnet, miljøet og omverden. Jeg ser intet galt i at penger fra bil brukes til bedring av kollektivtilbudet, sier Fjærvoll.

Bedre plass


Tar flere tog, trikk, bane og buss blir det jo også bedre plass på veien, sier Fjærvoll, som ikke vil karakterisere seg som noen «bilhater». Selv eier han en 16 år gammel Toyota Cressida diesel med piggdekk, som så vidt kom helskinnet igjennom EU-kontrollen.

- Min kone har ikke førekort så bilen er ikke mye i bruk, sier Fjærvoll, som ikke vil at Dagbladet tester doningen hans..

Statsråden er bekymret over de mange stygge trafikkulykkene, særlig blant ungdom.

- Jeg vil nå ha en total gjennomgang av kjøreopplæringen. Vi må sette i gang tiltak som gir en helt annen innstilling til det å kjøre bil.

Det bør bli vanskeligere å få førerkort, men lettere å miste det, sier Fjærvoll.

LEI: Dag Josten Fjærvoll har liten sympati for sytingen om at det er dyrt med bil.