- Jeg har litt galgenhumor

Slik forklarer 38-åringen de sprikende forklaringene i Munch-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avhørene av den 38 år gamle Østfold-mannen som er tiltalt for Munch-ranet fortsatte i Oslo Tingrett i dag.

Etter en innledende runde, der flere av forsvarerne fortsatte å protestere mot påtalemyndighetens manglende utlevering av saksdokumenter, ble Østfold-mannen konfrontert med en rekke sprik i sin forklaring.

De mange uklarhetene i mannens forklaring var også tema i retten.

- Har du livlig fantasi? spurte Furuholmen.

- Ja, ihvertfall litt galgenhumor, svarte tiltalte.

Tystet på kameraten

Østfold-mannen har i avhør med politiet sagt at tiltalte Bjørn Hoen var en av bakmennene for ranet. Det har han i ettertid trukket tilbake.

- Jeg trodde Hoen var med på ranet, men jeg tok jo feil. Jeg fikk liksom en formening om at det kanskje var han, og syns jeg gjenkjente ham på bilde fra ranet, men det var løgn og spekulasjoner fra min side, sa tiltalte i dag.

Deretter innrømmet tiltalte å ha fortalt om kameraten både til Dagbladets journalist og politiet. Samtidig hadde de to kameratene jevnlig kontakt.

- Fortalte du Hoen at du snakket med Dagbladet og politiet, spurte Hoens forsvarer Morten Furuholmen.

- Nei, da ville han vel ønska meg langt inn i skogen, svarte tiltalte.

- Har du spilt sånn dobbeltspill tidligere?

- Nei, ikke før dette.

Østfold-mannen omtalte seg selv som tyster i retten i dag, og hevdet flere var ute etter ham etter at det kom fram at han hadde gitt politiet opplysninger.

Plusset på historiene

Østfold-mannen innrømmet i går at han løy for Dagbladets journalist.

- Det skjedde titt og ofte. Jeg sa det for å late som jeg hadde bedre kunnskaper og bedre kontakter enn det jeg egentlig hadde. Det var litt moro å se sine egne setninger på trykk, svarte 38-åringen da.

I dag forklarte han at det var i frykt for å bli dratt inn i saken selv. Dessuten sa han at han var hevngjerrig, etter at han forsto at han selv var blitt dratt inn i saken da det viste seg at hans bil ble brukt i ranet. Samtidig innrømmet han å ha hatt en kriminell fortid, og at han tar oppdrag som pengeinnkrever.

Tidligere i dag ble det klart at 38-åringens samtaler med en Dagblad-journalist ikke vil bli spilt for retten før lagmannsretten har vurdert saken.

Tiltalte valgte dermed, i samråd med sin advokat, å ikke kommentere enkeltheter fra samtalen med journalisten.

FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen representerer tiltalte Bjørn Hoen.