Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har løyet hele livet

NEW YORK (Dagbladet): Snakker Monica Lewinsky sant, eller er hun en lystløgner med sans for eldre menn? På venninnens lydbånd innrømmer hun å ha løyet hele livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monica Lewinsky vokste opp i et hus verdt drøye tolv millioner kroner i Beverly Hills i California. Der, og i Bel Air, gikk hun på dyre privatskoler. Familien brukte gjerne 150000 kroner årlig på ferier, og satte av 4000 kroner i måneden til klær til Monica og hennes yngre bror Michael.

Avisa New York Times har gransket foreldrenes skilsmissepapirer. De forteller om store problemer i hjemmet. I skilsmissepapirene beskrives scener der faren, den kjente kreftlegen Bernard Lewinsky, brukte grov kjeft på Monicas mor, Marcia Lewis, skribent og forfatter.

Foreldrene skilte seg da Monica var 14 år.

Behandling

I skilsmissepapirene anklager Marcia Lewis sin mann for å kjøpe gaver til en elskerinne og for å mishandle barna ved å latterliggjøre Monica og hennes bror.
I skilsmissepapirene ber hun om 6000 kroner i måneden for å dekke psykiatrisk behandling for Monica og broren hennes. Monica la kraftig på seg i tenårene.

Dr. Lewinsky benekter påstandene om hans behandling av ungene. I 1996 utga Marcia Lewis boka «De tre tenorenes private liv» om sexlivet til Luciano Pavarotti, José Carreras og Placido Domingo.

Avisa The Oregonian som utkommer i Portland der Monica studerte, har intervjuet tre av Monicas medstudenter som forteller at hun ofte snakket om et forhold hun påsto hun hadde til en gift mann, åtte år eldre enn henne selv. Monica Lewinsky studerte psykologi ved det vesle universitetet Lewis & Clark i Portland, Oregon.

«Hun var stolt av det, og slett ingen angrende synder,» sier en av medstudentene.

Portland-avisa skriver også at Monica skrev et falskt brev på universitetets brevpapir for å hjelpe noen hun kjente, til fortsatt å kunne motta arbeidsledighetstrygd. Universitetet har bedt personen som har en kopi av brevet, å gi det til spesialetterforsker Kenneth Starr.

Sprudlende

Medarbeidere i Det hvite hus antyder at Monica Lewinsky er en flørt som fantaserer. Men stabssjef Erskine Bowles i Det hvite hus har gitt streng ordre om at Clintons talsmann ikke skal sverte Monica.
Medstudentene hennes beskriver henne som «sprudlende og søt».

Kollegene hennes i Pentagon forteller at hun der hadde innledet forhold til to menn i 40-årene. Det ene varte ett års tid, mens det andre bare var kortvarig.

Etter at bildet av henne og påstandene på båndene som Linda Tripp tok opp av samtalene deres, er gått verden rundt, sier hennes advokat William Ginsburg at hun er «et mentalt vrak, knust og redd».

På lydbåndet forteller Lewinsky om en oppvekst preget av løgn og utrygghet.

- Jeg har løyet hele livet, sier Monica på båndet.

Vitner i dag

I øyeblikket står Monicas egne ord i motstrid med hverandre. I en skriftlig, edsvoren erklæring skriver hun at hun ikke har hatt et seksuelt forhold til president Bill Clinton. På båndene som Linda Tripp tok opp, forteller hun i detalj om mange seksuelle møter med presidenten. Der sier hun også at Clinton og hans venn, advokat Vernon Jordan, oppfordret henne til å lyve om forholdet. Det er straffbart og kan drive Bill Clinton ut av Det hvite hus.

I dag skal hun vitne for en storjury i Washington. Dersom hun har fått garanti om at hun ikke vil bli satt under tiltale av spesialetterforsker Kenneth Starr, er det ventet at hun forteller om et seksuelt forhold til presidenten. Uten en slik garanti vil hun trolig benytte sin rett til ikke å forklare seg om ting som kan føre til straffeansvar for henne selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!