- Jeg har lyst til å bli statsminister igjen

Jens Stoltenberg har ingen planer om å gi seg.

HJEMME HOS JENS: Snart må Jens Stoltenberg flytte ut av statsministerboligen, men håper på comeback om fire år. Foto:
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HJEMME HOS JENS: Snart må Jens Stoltenberg flytte ut av statsministerboligen, men håper på comeback om fire år. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en skuffet, men åpenbart også veldig lettet statsminister Dagbladet får en prat med ved 01.30-tiden.

- Vi vant valgkampen, vi oppnådde et resultat det står respekt av. Vi har fått nesten 31 prosent, vi er det klart største partiet. Vi gikk opp, Høyre gikk ned, og vi har en oppslutning nå som er nesten på nivå med et vi gikk inn i regjering i 2005. Vi går ut av regjering med nær samme oppslutning som vi hadde da vi gikk inn. Så det er et resultat det står respekt av. Det er en formiddabel mobilisering. Vi skulle gjerne fått fire nye år, men det har nesten ikke skjedd i Norges-historien. Å vinne en tredje gang, det var et krevende prosjekt.

- Men du har lyst til å bli statsminister igjen?

 SKUFFET:  Jens Stoltenberg er fornøyd med at Ap ble det største partiet. Her fra debatten på TV 2 og NRK i natt på Stortinget. Foto: Cicilie Andersen
SKUFFET: Jens Stoltenberg er fornøyd med at Ap ble det største partiet. Her fra debatten på TV 2 og NRK i natt på Stortinget. Foto: Cicilie Andersen Vis mer

- Ja, det har jeg. Men jeg er nå innstilt på å være i opposisjon i fire år. Jeg regner med at de borgerlige kommer til å danne regjering, sier Stoltenberg.

Han sier at han er vant til å pendle mellom posisjon og opposisjon.

- Det er fjerde gang jeg går fra regjering til Stortinget, så jeg har vært med på dette før. Hver gang spekulerer folk på om jeg vil trives i Stortinget. Det har sine klare fordeler å være på Stortinget. Det er annet liv, det er mer frihet, det er masse hyggelige mennesker der, og jeg lede Norges største parti fra Stortinget i opposisjon.

- Jeg husker folk spurte meg da jeg gikk fra Miljøverndepartementet i 1990, om jeg ville trives i Stortinget om jeg ville trives der. Jeg trivdes veldig godt, ble ekspert på folketrygden og Aps gravferdspolitiske talsmann! Det er veksling som er tingen, fleiper Stoltenberg.

- Men det er du som er Ap's statsministerkandidat?

- Jeg har ingen andre planer, men samtidig så svarer jeg jo valgkomiteen i Ap, de er de som skal ha svar. Men jeg har ingen andre planer, og jeg har masse energi, jeg. Og det er en veldig inspirasjon å oppleve at vi greier å løfte oss i en valgkamp, sier Stoltenberg.

På spørsmål om partiet burde vært tydeligere på at Arbeiderpartiet kunne styre alene dersom et borgerligere flertall skulle kollapse, sa han følgende til Dagbladet tidligere i kveld. 

- Det vil jeg ikke spekulere på. De borgerlige partiene, som nå har flertall, har sagt at de skal danne regjering dersom de får flertall. Og jeg forventer at de vil gjøre det. Jeg har sagt at om de mot formodning ikke skulle klare det, så kan Arbeiderpartiet ta over.

SSB-prognoser som ble sluppet klokka 02, viser at de borgerlige partiene får 96 mandater mot de rødgrønnes 72. 97 prosent av alle stemmene er talt opp.