«Jeg har lyst til å drepe to negere»

En 20-åring er dømt til 10 måneders ubetinget fengsel for rasistiske ytringer og legemsfornærmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I Sandnes tingrett er 20-åringen dømt til 10 måneders ubetinget fengsel. Han er dømt etter rasismeparagrafen 135 a. Retten mener at grunnlovens bestemmelse om ytringsfrihet må vike for den nyere rasismeparagrafen.

I Høyesterett er nylig en annen nynazist frikjent etter å ha kommet med sterkt rasistiske utsagn. Kjennelsen førte til en bred samfunnsdebatt, der det blant annet ble hevdet at paragraf 135 a nå bare er en sovende bestemmelse.

Dommen i Sandnes tingrett kommer etter Høyesteretts avgjørelse.

De to sakene skiller seg også ved at Sandnes-mannen i tillegg til sine utrop også ble dømt for legemsfornærmelse.

20-åringen fra Sandnes er arbeidsledig og har i lengre tid vært aktiv i et nynazistisk miljø. Retten mener at angrepet på de to mørkhudete var uprovosert.

Domfelte kom styrtende ut av puben og løp etter de to, mens han skrek «sieg heil», «jævla svartinger» og «jævla utlendinger». Høyrearmen var løftet til nazihilsen. Da han tok igjen de to, trakk han den ene ned på bakken og spurte om han skulle «knuse hodet» hans. Den andre prøvde å berge seg med en sykkel. En av de fornærmede fikk flere slag mot kroppen, men ble ikke alvorlig skadet.

Tingretten mener at utelukkende rasisme var grunnlaget for angrepet, og viser til tiltaltes utsagn og hans klesdrakt.