- Jeg har måttet stjele bensin

Stian Weiseth (42) har tomt kjøleskap og inkassoregninger som hoper seg opp. Nå har han ventet i snart fem måneder på sykepenger fra Nav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Denne uken stilte Stian Weiseth (42) seg opp foran Nav Sagene i Oslo med plakaten: «Hvordan er det mulig? (..) Jeg har ikke mottatt sykepenger på snart fem måneder. Hvordan mener Nav jeg skal greie dette?»

- Nå er situasjonen så håpløs at jeg ikke ser noen annen utvei. Regningene fortsetter bare å komme, og jeg har et tomt kjøleskap, sier Stian.

Han har snakket med mange forskjellige saksbehandlere i Nav. Flere av dem har lovet at pengene skal komme snart, gjerne dagen etter, ifølge Stian.

- Det er like tungt hver gang. Jeg vil jobbe og føler meg klar for det nå, men klarer ikke søke på jobber uten penger til mat, sier 42-åringen, som egentlig er rørlegger.


Ekkelt å stjele
Etter at Dagbladet engasjerte seg i saken, ble plutselig 16 000 kroner overført fra Nav til Stians konto. Det er sykepenger for én måned.

- Den utbetalingen kunne de bare spart seg. Jeg har to husleier utestående, og en rekke inkassoregninger. Dette holder ikke til halvparten engang. Og da har jeg ikke regnet med noe til mat, sier Stian.

Han panter flasker for å klare seg, og har måttet spørre foreldre og venner om penger til å betale husleien. Av naboen har han fått litt mat og noen tomflasker etter å ha hjulpet med dekkskift.

- Det har vært helt horribelt. Jeg har til og med fylt bensin og bare kjørt fra pumpen. Det var forferdelig ekkelt, og jeg har aldri gjort det før. Men jeg har ikke annet valg.


NAV: Ikke vår skyld

Enhetsleder i Nav, avdeling Sagene, Jan Thorbjørnsen, fraskriver seg alt ansvar for at utbetalingene har tatt på lang tid.
- Det at denne mannen ikke har fått penger, henger sammen med forhold som ikke har med Nav å gjøre. Vi har ikke så lang ventetid som dette, sier Thorbjørnsen.

Han henviser til taushetsplikten når han blir spurt om årsaken til at utbetalingene drøyde i så mange måneder.
- Det har jeg ikke anledning til å si noe om. Nå har vi imidlertid ordnet det, og sykepenger skal være overført til Stian, sier Thorbjørnsen.

Stian har sykemelding
Stians fastlege på Torshov helsesenter sier at Stian er sykemeldt og at han dermed har krav på sykepenger.

DESPERAT:  Etter å ha vært sykemeldt siden januar uten å få sykepenger, stilte Stian seg opp med egenlaget plakat utenfor NAV Sagene i Oslo denne uken. Foto: Henning Lillegård
DESPERAT: Etter å ha vært sykemeldt siden januar uten å få sykepenger, stilte Stian seg opp med egenlaget plakat utenfor NAV Sagene i Oslo denne uken. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Stian har vært veldig dårlig over lang tid, og har ikke kunnet jobbe. Nav har ikke gitt meg tilbakemeldnig om at Stian ikke har krav på sykepenger, sier fastlegen som ikke ønsker navnet i avisen.

Når han blir konfrontert med at Nav hevder det ligger andre årsaker bak at sykepengene uteblir, sier fastlegen:
- Der vet ikke jeg hva de tenker på. Jeg kjenner ikke til andre årsaker.

Stian ønsker ikke at Dagbladet skriver hvorfor han er sykemeldt.

Hvorvidt Stian kommer til å få etterbetalt sykepenger for de fem månedene han  har vært uten jobb, kunne ikke Nav svare på i går.

TOMT KJØLESKAP: Det er stort sett bare ketchup og litt syltetøy som er spiselig i kjøpeskapet til Stian. Foto: Henning Lillegård
TOMT KJØLESKAP: Det er stort sett bare ketchup og litt syltetøy som er spiselig i kjøpeskapet til Stian. Foto: Henning Lillegård Vis mer