HAR MELDT SEG: Martin Waage er lederen for selskapet som hjelper foreldre i kampen om å få bortførte barn tilbake til Norge. Han er etterlyst i Italia. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HAR MELDT SEG: Martin Waage er lederen for selskapet som hjelper foreldre i kampen om å få bortførte barn tilbake til Norge. Han er etterlyst i Italia. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

- Jeg har meldt meg for politiet

Martin Waage, som er etterlyst av italiensk politi i en barne-kidnappingssak, er tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Waage har oppholdt seg «på et hemmelig sted i Europa» siden han ble etterlyst av italiensk politi 31. oktober. Nå er han tilbake i Oslo, og sier han ikke har noe å skjule.

- Jeg har meldt meg for norsk politi gjennom advokaten min. Jeg gjør det fordi vi ikke har noe å skjule. Jeg stiller meg til disposisjon dersom de vil snakke med meg, sier han til Dagbladet mandag.

- Ingen kriminell virksomhet Waage leder sikkerhetsselskapet ABP World Group, som spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn.

Sammen med de fire underleverandørene, samt en medetterlyst svenske, anklages han for bortføring og menneskehandel. Italiensk politi hevder ABP World Group - som omtales som en «internasjonal kidnappingsring» - gjennom lukrative væpnede aksjoner setter de aktuelle barnas liv i fare.

Det var Waages selskap som blant annet fikk Bolivia-Stina ut av fengsel.

-Vi driver ingen kriminell virksomhet, men vi hjelper foreldre med omsorgsrett ut av vanskelige og sårbare situasjoner, sier han.

- Påstår at vi tar barn Waage tror etterlysningen av italiensk politi bunner i et livvaktoppdrag i Tunisia, som endte med at to medarbeidere i ABP ble pågrepet, og fremdeles sitter varetektsfengslet.

- De påstår at vi tar barn, men vi hjelper bare foreldre som har omsorgsrett for barna. Hvorfor skulle vi plutselig, etter 13 år, bli kriminelle? Vi jobber kun for foreldre som har omsorgsrett, og vi legger kun til rette for at barn skal kunne bli hentet av sine foreldre, sier han.

Han har ikke snakket med politiet som etterlyser ham, og er ikke sikker på hvor omfattende etterlysningen er.

- Jeg vet ikke hvorvidt italiensk politi har etterlyst internasjonalt, internt eller om det er innad i Schengen, sier Waage.

Han sier til Dagbladet at det er advokaten hans som har kontaktet politiet i Norge. Selv har han også skrevet e-post og ringt.

- Men de sa at det ikke finnes noe grunnlag for at de skal snakke med meg. Jeg har i alle fall sagt at jeg stiller meg til disposisjon dersom de skulle ville snakke med meg, sier Waage.

- Et annet spill Han mener italiensk politi har feiloppfattet det ABP World Group driver med.

DRAMATISK: Her tar Geir tak i sin tiårige sønn for å føre ham tilbake til Norge. Guttens ledsager (i grønn skjorte) prøver å hindre Geir, men blir sekundet etterpå fysisk hindret av spesialagenten Pelle (t.v.). I hvit skjorte Geirs bror Erik. Norske myndigheter har derimot ingen sans for at foreldre med bortførte barn tar saken i egne hender. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2
DRAMATISK: Her tar Geir tak i sin tiårige sønn for å føre ham tilbake til Norge. Guttens ledsager (i grønn skjorte) prøver å hindre Geir, men blir sekundet etterpå fysisk hindret av spesialagenten Pelle (t.v.). I hvit skjorte Geirs bror Erik. Norske myndigheter har derimot ingen sans for at foreldre med bortførte barn tar saken i egne hender. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2 Vis mer

- Hadde vi tatt i barna selv, hadde det vært et helt annet spill. Vi legger kun til rette for at foreldrene selv skal hente barna, sier Waage.

Norske myndigheter har derimot ingen sans for at foreldre med bortførte barn tar saken i egne hender.

- Vi fraråder sterkt foreldre å kjøpe tjenester fra sikkerhetsbyråer for å tilbakeføre barn uten å følge det systemet som Haagkonvensjonen innebærer, skrev Steffen Sundgot Aagedal, kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet (JD), i en e-post til Dagbladet i fjor høst.

- Glemmer foreldrene Da ble det kjent at Geir (34), året før, hadde hyret inn spesialagentene til den veldig risikable aksjonen: Å hente sin ni år gamle sønn hjem fra den spanske turistbyen Albir.

I utgangspunktet skulle tiåringen være ei uke i Spania sammen med moren i fjor sommer. Da uka utløp, viste det seg at moren og hennes familie ikke hadde til hensikt å returnere ham; ifølge juridisk definisjon var tiåringen nå bortført.

- Det finnes langt viktigere ting å fokusere på, enn å etterlyse oss. Det finnes foreldre som ikke får se barna sine, til tross for omsorgsrett, sier Waage.

- Det sitter for eksempel en mor i Tunis, som nektes utreise, sier han og referer til den mislykkede aksjonen i landet. Kvinnen har måttet føde sitt andre barn i landet, fordi hun nå ikke får reise hjem til Norge.

PROFESJONELL: Martin Waage er leder for sikkerhetsselskapet ABP World Group, som spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn. Fordi han jevnlig mottar drapstrusler fra sinte parter i sakene han jobber med, ønsker han ikke å vise ansiktet i avisa. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
PROFESJONELL: Martin Waage er leder for sikkerhetsselskapet ABP World Group, som spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn. Fordi han jevnlig mottar drapstrusler fra sinte parter i sakene han jobber med, ønsker han ikke å vise ansiktet i avisa. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer