- Jeg har mistenkt ham i 10 år

Roar Juel Johannessen snakker ut om den siktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han klarte å sikte seg selv inn i saken. Han nektet for at han hadde vært i området, og det er rart fordi jeg klarte å finne frem til tolv personer som kan dokumentere for at han faktisk var der, sier Kristins far til Dagbladet, om 38-åringen som nå er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Det var i går kveld politiet ringte for å informere Roar Juel Johannessen om at 38-åringen som tidligere har vært dømt, men senere frikjent for drapet på datteren, på nytt var pågrepet. Resten av familien var på familiebesøk i Larvik da han ringte og ga dem beskjeden de har ventet så lenge på.

- Det ble helt stille på den andre enden. Det var en slags stillhet ingen av oss kunne forklare, forteller en tydelig preget far.

- De trodde ikke på meg og ropte ut at jeg tullet.

- Uforstående Den 38 år gamle mannen som er pågrepet og siktet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999, har hele tiden bedyret sin uskyld. Det gjør han fortsatt, ifølge sin advokat Søren Hellenes.

- Han stiller seg uforstående til pågripelsen. Politiet har heller ikke sagt på hvilket grunnlag han er pågrepet, sier Hellenes til Dagbladet.

- Han har det ikke ålreit, men han er likevel rolig, sier advokaten.

Etterforsket saken alene Roar Juel Johannessen viser Dagbladet rundt på arbeidsrommet hvor han har jobbet utallige timer med å samle inn spor til saken. Dette er også det samme rommet som en gang tilhørte Kristin. Det er her grunnlaget for etterforskningen han selv startet ble lagt for over ti år siden.

- Politiet gjorde en slett jobb, og jeg måtte begynne å etterforske på egenhånd. Venner og familie har vært til stor hjelp og jeg kunne ikke klart å etterforske saken uten de.

Johannessen forteller til Dagbladet at han har mistenkt den siktede i ti år, og at det ikke alltid har vært like lett å gå ut av huset.

- Det har vært veldig ubehagelig å se ham i sentrum. Men jeg har alltid holdt roen og sverget på at Kristin skal få den rettferdigheten hun har krav på.

På vei for å bade Datoen var torsdag 5. august 1999, og tolv år gamle Kristin var på vei mot Goksjøvannet i Hedrum for å bade med ei venninne. Storesøsteren Linda kjører etter hvert etter Kristin, men hun har ikke dukket opp hos venninna. Hun ble sist sett cirka klokka 18.40. 

Etter flere timers leting, blir sykkelen hun hadde brukt, funnet. Sykkelen hennes og bagen er forsøkt gjemt bort.

KVALT OG DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune i 1999. Arkivfoto:PRIVAT/SCANPIX
KVALT OG DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune i 1999. Arkivfoto:PRIVAT/SCANPIX Vis mer

Klokka 23.30 samme kveld ble hun funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. 

Liket ble funnet rundt 20 meter fra der sykkelen ble funnet. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

To siktet En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

I mai 2000 ble den da 23 år gamle mannen, som i går ble pågrepet, siktet for drapet. Året etter ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår som ble funnet på åstedet ikke stammet fra ham.

Familiens kamp Saken har siden vært et såkalt «cold case», et av minst 29 uoppklarte drap i Norge som ennå ikke var oppklart

 

ÅRELANG KAMP: Roar Juel Johannessen har aldri gitt opp kampen for å få vite hvem som drepte datteren Kristin Juel Johannessen. Foto: Christian Roth Christensen
ÅRELANG KAMP: Roar Juel Johannessen har aldri gitt opp kampen for å få vite hvem som drepte datteren Kristin Juel Johannessen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer