«Jeg har mistet barna mine»

Jesner Estimables to barn ble tatt av flommene på Haiti. Minst 622 er så langt døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 622 mennesker er så langt bekreftet døde etter at den tropiske stormen «Jeanne» rammet Haiti i helga. I kjølvannet av uværet har det styrtregnet i to dager, og flom og jordras krever stadig flere liv i det lutfattige landet. Noen steder har vannet steget fire meter over bakken, og hele landsbyer skal ligge under vann.

- Dødstallene vil stige betraktelig, sier en Røde Kors-arbeider til BBC.

Haitis likhus er overfylt av svulmende lik, og døde mennesker blir liggende i gatene. I den nordvestlige byen Gonaives, som er et av de hardest rammede områdene, så journalister fra nyhetsbyrået AP likene av to små barn på et fortau. Ifølge FN-talsmann Toussaint Congo-Doudou er minst 500 døde bare i denne byen. En tredel skal være barn.

- Vi regner med å finne flere dusin lik, spesielt i Gonaives, når flomvannet trekker seg tilbake, sier han til AP.

- Jeg kan ikke gjøre noe

Utallige mennesker er rammet av flomkatastrofen. En av dem er Jesner Estimable (35), som i går brakte liket av sin to år gamle datter til argentinske FN-soldater i Gonaives. Soldatene kunne ikke gjøre annet enn å legge det lille barnet i en likpose, mens foreldrene sørget. Et annet av parets fem barn er savnet.

- Jeg har mistet barna mine, og det er ingenting jeg kan gjøre, sier den fortvilte faren til AP.

- Alt jeg har igjen er en total fortvilelse, og klærne jeg står og går i.

Estimables har fått låne klær av en nabo. Alt familien eide er tatt av vannmassene.

I likhet med de fleste andre i Haiti mangler de nå både mat, reint vann og medisiner. Nødhjelstiltak er så vidt kommet i gang, fordi vannmassene har isolert store deler av øya.

Haitis USA-innsatte statsminister Gerard Latortue trygler nå det internasjonale samfunnet om hjelp, og beskriver de flomrammede områdene som «digre innsjøer».

Katastrofeår

Så langt har 2004 vært et tragisk år for Haiti. Året startet med opptøyer og uroligheter, og i mars ble president Jean-Bertrand Aristide tvunget til å av.

I mai ble Haiti og nabolandet Den dominikanske republikk rammet av uvær og kjempeflommer, og 3000 mennesker mistet livet.

- 2004 har vært et forferdelig år, sa statsminister Gerard Latortue til AP i går.

Nå er det orkansesong i området, og stormer slår til med ødeleggende kraft. «Jeanne» har igjen vokst seg opp i orkan styrke, men den har nå stukket til havs, og skal ikke være noen trussel.

RAMMER HARDT: Uvær og flom rammer Haiti hardt, fordi nesten all skog er hogd ned.
MÅ HA HJELP: En mann bærer en eldre kvinne over gata, som er gjort om til ei brun elv.
SAMLER INN DØDE: Arbeidere på Haitis likhus samler inn flomofre i byen Gonaives.
REDDET: En gutt har reddet hunden sin ut i en vaskebalje.