-Jeg har mistet halve livet mitt

RYVARDEN FYR: Nøyaktig ett år er gått siden Tove Følids sønn mistet livet i Sleipner-ulykken. I går var det tid for å sørge over tragedien som rystet et helt folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vernepliktige Wim Zwinkels tapte kampen mot bølgene her ute, 26. november 1999. Wim rakk aldri å bli 19 år gammel. Han kom aldri hjem til Bergen, til kjæresten og deres lille datter. Og til mamma.

- Han var mitt eneste barn. Jeg har mistet halve livet mitt, og sorgen går ikke over på ett år. Jeg vil fortsette å komme ut hit.

I går var Tove Følid en av flere hundre overlevende og etterlatte som samlet seg i høstsola ved Ryvarden fyr et stykke nord for Haugesund. Mange av de frammøtte har gått grusveien fra Mølstrevåg, 20 minutter i ettertenksomhet på vei mot det mektige havgapet. Her ved fyret har 16 tapte menneskeliv fått sin merkestein. - Dette minnesmerket er viktig. De 16 som døde må aldri bli glemt, sier Følid til Dagbladet.

Kjempet

- Dette er vår plass. Her ser vi mot Bloksen, der ulykken skjedde. Hvis vi lukker øynene, kan vi se mørket de kjempet i. Vi føler stormen og kjenner lukta av hav. Stemmen til Tove Følid når ut over høyttalerne til forsamlingen. Hun kjemper mot tårene, en kamp mange av tilhørerne har gitt opp for lengst. I den kalde blåsten synger de en salme og legger ned sine blomster på minnesmerket. Statsråd Grete Knudsen må også fram med lommetørkleet. - Sleipner-ulykken minner oss om at norskekysten er en av de mest værharde kystlinjer i verden. Den er en del av vår arge og gjenstridige natur her vestpå, sier Knudsen i sin tale. Så lover hun å gjøre sitt ytterste for å forhindre liknende ulykker i framtida.

Skulptur

Tove Følid er redd for at det blir med ordene. At pengene som trengs til å bedre sikkerheten, svinner i takt med oppmerksomheten rundt Sleipner-ulykken. Derfor jobber hun iherdig med å samle inn penger til Sleipner-ulykkens minnesmerke. Plaketten med de 16 navnene på ble avduket i går. På toårsdagen skal det etter planen bli reist en minneskulptur på samme sted.

Bidragsytere kan sette inn penger på konto 9521.54.92789.

<B>SØRGER:</B>De etterlatte etter Sleipner-forliset har fått et sted å gå til. Her vil Tove Følid komme igjen og igjen for å minnes sønnes Win, en av de 16 som døde i ulykken.