Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har mistet mannen min

Alt gikk i stå for Alf Rønning (65). Han fikk store problemer på jobben, selv enkle arbeidsoppgaver ble kompliserte. - Da kollegene hans ringte og fortalte at Alf var helt ute av kurs, måtte jeg innse at mannen min var alvorlig syk, sier kona Kårhild Rønning (66).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksine-håp

Symptomene

Dette er fire år siden, og kort tid etter fikk Alf Rønning dommen:

Han hadde fått den snikende og uhelbredelige Alzheimers sykdom. 60000 nordmenn er til enhver tid rammet av denne formen for demens. Ikke bare den enkelte, men hele familien berøres sterkt når dette skjer. For Alfs familie kom det som et sjokk, fordi han var såpass ung. Han burde hatt flere yrkesaktive år foran seg.

- Jeg hadde lagt merke til at Alf var ukonsentrert. Han bør la bilen stå, tenkte jeg ofte. Da legene tok fra ham sertifikatet, var jeg lettet, selv om det var sårt for Alf.

Men det verste for ham var at han måtte selge båten han hadde bygd med egne hender og lagt hele sjela si i, sier Kårhild Rønning.

- Det er mye Alzheimer i Alfs familie, men vi ville liksom ikke tro det verste. Likevel var det godt å få visshet. Mange netter hadde gått med til å gruble på hva som plaget mannen min. Alf hadde lenge vært deprimert og ute av lag. Led han av en skikkelig depresjon? Når jeg spurte, svarte han ikke eller så en annen vei. Nå visste vi. Merkelige svar, mangel på konsentrasjon, triste, tomme blikk, bilnøkler og lommebøker på avveie. Alt kunne forklares.

Aggressivt slag

Fordi Alf var i arbeid da han ble syk, ble han raskt diagnostisert og utredet. Ekspertenes konkluderte med en sykdom av det aggressive slaget.

Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens, som har hovedsete på Ullevål sykehus, har en «avlegger» utenfor Horten. Det ble redningen for familien Rønning. Alf ble utredet og testet og ble satt på Aricept, som er en ny medisin mot Alzheimer. Medisinen helbreder ikke sykdommen, men forsinker ut-viklingen. Medisinen hjelper langt fra alle, men Alf var heldig.

- Testene viser at han ikke er synlig svekket fra i fjor, sier Kårhild.

Tre dager i uka er Alf på dagavdelingen på Nordskogen sykehjem utenfor Horten. Dagtilbudet er en del av Borre kommunes satsing på aldersdemente og deres pårørende.

«Kontortid»

Hver dag presis klokka ni, blir Alf hentet i drosje og kjørt til «kontoret».

Klokka tre stempler han ut. Alf forteller at han trives på Nordskogen og er glad for å gå på «jobben». Hagearbeid, gressklipping og småreparasjoner er noe han fyller «arbeidsdagen» med. Lunsj og middag inntas i fellesskap med «kollegene».

- Fordi Alf er beskjeftiget på dagtid, kan jeg jobbe noen timer i uka. Der har jeg mitt fristed, det holder livsmotet oppe, sier Kårhild.

Da diagnosen var klar, begynte Kårhild og de fire barna hennes på sorgarbeidet.

- Jeg hadde mistet mannen min, barna en snill og omtenksom pappa. Å finne gode og praktiske løsninger ble en viktig del av sorgarbeidet.

Familien hadde allerede en ekstra leilighet i huset, og den eldste sønnen og samboeren flyttet inn i den. Derfor kan Alf bli boende hjemme lenger, samtidig som Kårhild kan komme seg litt ut.

Egen kafé

- Pårørende til pasienter med Alzheimer har behov for å møtes, tenkte Kårhild. Lokalene på dagavdelingen var godt egnet til sammenkomster, og hun startet kafé. Sosial- og helsedepartementet er sponsor.

- Annenhver lørdag «lufter vi ut», gleder og sorger deles. Tips, erfaringer og gode råd skifter eier. Og behovet er stort, nye bord bæres inn hver eneste gang, forteller den aktive damen.