- Jeg har nesten ikke sovet i natt

Utøya-overlevende Bjørn Ihler svært spent i forkant av rettsaken.

FORBEREDT: Bjørn Ihler har forberedt seg til rettsaken ved å følge med på hva som skjer utenfor tinghuset. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FORBEREDT: Bjørn Ihler har forberedt seg til rettsaken ved å følge med på hva som skjer utenfor tinghuset. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Utenfor Oslo tinghus er det kø for å komme inn før klokken 07.00. Bjørn Ihler overlevde Utøya og skal være i retten under rettsakens første dag.

- Jeg har nesten ikke sovet i natt og er utrolig spent på det som skal skje, sier Ihler til Dagbladet.

Han dro tidlig til tinghuset mandag morgen. Her har han vært flere ganger de siste dagene for å forberede seg på kaoset som ville møte ham her denne dagen. Han har dessuten lest store deler av Breiviks manifest.

- Jeg tror det er lurt å forberede seg så grundig så mulig for å unngå å få sjokk, sier Ihler.

Berg- og dalbane
Han var også på forrige fengslingsmøte, og tror dette hjelper på nervene.

- Da jeg hørte Breivik snakke første i fengslinsmøtet, fikk jeg den samme følelsen som når du sitter på toppen av en berg- og dalbane, rett før du stuper utenfor. Jeg tror ikke det blir noe annerledes denne gangen, selv om jeg er forberedt på overraskelser, sier han.

- Føler du deg godt nok forberedt?

- Jeg er forberedt, men det kan komme frem grusomheter under Breiviks forklaring som ikke er mulig å forberede seg på, sier han.

Wildcard
John Christian Eldens advokatkontor er bistandsadvokat for rundt 180 personer, blant annet Eskil Pedersen. Elden forteller også om nøye forberedelser.

- Vi har brukt helgen på å lese i manifestet til Breivik, saksdokumenter og psykiatriske rapporter. Vi har også brukt mye tid på å prate om hva vi kan forvente oss, sier han til Dagbladet.

- Hvordan har du selv forberedt deg?

- Alt kan skje, Breivik er et wildcard i sin egen sak, sier Elden.

Etter planen blir retten satt i sal 250 i Oslo tinghus presis klokka 09 i dag. Før de to fagdommerne og de tre lekdommerne kommer inn, har alle de andre aktørene og tilhørerne tatt plass i den spesialbygde salen.

SPENT: Advokat John Christian Elden mener det er uforutsigbart hva Breivik kan si i retten. Foto: Ole Morten Melgård.
SPENT: Advokat John Christian Elden mener det er uforutsigbart hva Breivik kan si i retten. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer