- MERKER FORSKJELL:  Mathilde Moland møtte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani i Kongo i slutten av juni i år. FOTO: GEIR EGELAND, SCANPIX.
- MERKER FORSKJELL: Mathilde Moland møtte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani i Kongo i slutten av juni i år. FOTO: GEIR EGELAND, SCANPIX.Vis mer

- Jeg har noen tanker om erstatningen

Mathilde Moland håper Kongo-fangene er hjemme før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Drapsdømte Tjostolv Molands mor Mathilde Moland tar meldingen om den prinsipielle utleveringsavtalen for sønnen og Joshua French fra Kongo til Norge med nøktern optimisme.

- Det var bra at dette kom såpass tidlig. Jeg ser at det var øverste embetsmann i Justisdepartementet som ledet den norske delegasjonen, og det var nok nødvendig. Det er mye som gjenstår, og jeg kan håpe at de er hjemme til jul, sier Mathilde Moland til Dagbladet fra hjemmet i Vegårshei.

Hun besøkte sønnen og Joshua French i fengselet i Kisangani seinest 26. juni i år.

- Jeg var i kontakt på telefon med Tjostolv tirsdag kveld. Det haster med å få dem hjem nå. Jeg merker forskjell på han bare i løpet av den korte tiden. Det blir stadig flere fanger og dårligere forhold i fengslet. De er merket av 16 månedern der, sier Mathilde Moland.

- Har gjort noen tanker - Hvordan skal noen greie å reise et erstatningsbeløp?

Det har jeg gjort meg noen tanker om, men de holder jeg for meg selv foreløpig, sier Mathilde Moland.

Familiene Moland og French har opprettet en egen nettside for Kongo-fangene med støttekonti for de to og for andre fanger i fengselet.

Støtte fra ukjente - Både vi og Tjostolv og Joshua er veldig glade for støtten fra de mange kjente og ukjente som viser sin solidaritet. Det dekker det daglige behovet for mat og dessuten for medisiner og hjelp til andre fanger. En lokal hjelper er hos dem med forsyninger hver dag. Men et erstatningsbeløp blir noe helt annet, sier mor til Tjostolv Moland.

Retten i den siste ankesaken fastsatte erstatningsbeløpet til 5,1 millioner dollar - over 30 millioner kroner - som i all hovedsak skal gå til den drepte sjåførens enke, deres felles datter og storfamilien, slik skikken er i Kongo.

I likhet med advokat Morten Furuholmen, som skal lede forhandlingene med enken Bibiche Olendjeke, regner hun beløpet i dommen som helt urealistisk.

Det var i mai i fjor at French og Moland ble arrestert etter at deres innleide sjåfør Abedi Kasongo ble funent skutt og drept.