RØNTGEN: Eva Markvool på røntgenundersøkelser. 25-åringen døde 27. mars etter lang tids kamp mot sykdommen cystisk fibrose. Foto: 65redroses.com
RØNTGEN: Eva Markvool på røntgenundersøkelser. 25-åringen døde 27. mars etter lang tids kamp mot sykdommen cystisk fibrose. Foto: 65redroses.comVis mer

- Jeg har nyheter i dag. Livet mitt går mot slutten

Eva Markvoort (25) blogget helt til hun døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Hallo til verden for øvrig. Til min blogg, til mine venner, til alle sammen. Jeg har nyheter i dag. Det er tungt å høre, men jeg kan si det med et smil. Livet mitt går mot slutten, sier 25 år gamle Eva Markvoort i sin blogg 65redroses.

For én måned siden, 27. mars, døde hun av den sjeldne sykdommen cystisk fibrose. Det er en arvelig kjertelsjukdom som påvirker blant annet lunger og fordøyelsessystemet og fører til kroniske åndedretts- og fordøyelsesproblemer. Sykdommen er svært dødelig.

Markvoort har gjennom fire år blogget og videoblogget om sitt liv med en dødelig sykdom. Selv da det ble klart at hun ikke kunne motta nok en dobbel lungetransplantasjon, fortsatte hun med sin personlige kronikk, skriver CNN, som har laget et større portrett av kvinnen.

Slutten på livet hennes har også blitt en dokumentarfilm.

Klarer ikke pusteI Norge fulgte mange nordmenn Regine Stokke som blogget om sin kamp mot akutt leukemi gjennom 15 måneder. Regine døde 3. desember i fjor og ble 18 år. Hennes tanker kom tidligere i år ut i boka «Regines bok - En ung jentes siste ord».

Markvoort vokste opp i en forstad til byen Vancouver i Canada. Hennes store drøm var å bli skuespiller. I løpet av årene skildret hun mange oppturer og nedturer. For et par år siden håpet legene at hun kunne bli bedre etter en vellykket lungetransplantasjon, men det tok ikke lang tid før kroppen avviste organene. Lungekapasiteten sviktet.

Hun skildret stunder med konstant oppkast og hoste.

- Jeg drukner i medisiner. Jeg klarer ikke puste, skrev hun.

Feiret livetMen temaene i bloggene hennes var alltid kjærlighet. I en av videopostene etter at hun fikk vite at hun kom til å dø, fortalte hun:

BLOGGET OM LIVET: Markvoort blogget helt til siste slutt. Ofte var postene humørfulle, fylt av håp og kjærlighet. Foto: 65redroses.com.
BLOGGET OM LIVET: Markvoort blogget helt til siste slutt. Ofte var postene humørfulle, fylt av håp og kjærlighet. Foto: 65redroses.com. Vis mer

- Jeg synes jeg er veldig heldig, fordi jeg har elsket mer enn du kan tenke deg og se for deg. Så jeg feirer det: Jeg feirer livet mitt, fortalte Markvoort.

Noen ganger ble det ikke sagt noe. Det var bare bilder av Markvoort og hennes nærmeste der de gjorde grimaser.

Gjennom sine blogger satte hun fokus på sykdommen og organdonasjon som hun kjempet hardt for. Hun mottok hilsener fra hele verden. Kort og lekebamser strømmet inn fra Los Angeles til Polen.

Begravelsen på nettDa hun mot slutten var for svak til å lage bloggene selv, dikterte hun venner og familie.

- Hun har allerede vært i gjennom prosessen om å dø. Hun ble komfortabel med tanken ganske raskt. For henne var det: - Jeg vet ikke hvor mye tid jeg har igjen. Jeg har ting å fortelle. Hun hadde på en måte hastverk, sier moren Janet Brine til CNN.

- Det er slutten på livet mitt, men ikke på kjærligheten, sa 25-åringen.

Markvoort hadde et ønske om å også dele begravelsen med resten av verden. Hun skal begraves i morgen og seremonien skal gå live på nett.

- Hun fortalte at hva vi uansett gjorde, så ville det vært kult om leserne fikk ta del i det, sier moren.

FortvilelseBloggere som Eva Markvoort og Regine Stokke, som reflekterer over livet på nett, har blitt mer og mer vanlig.

- Vi ser en dreining vekk fra kulturen som har vært veldig lukket om døden, sier Dr. Chris Feudtner, forskningsdirektør ved Palliative Care Services på Barnesykehuset i Philadelphia, ifølge CNN.

Han tror mange ønsker å dele sin siste reise med andre.

- Mange tenker kanskje: Jeg er fortsatt i live. Jeg ønsker ikke å være lukket. Jeg ønsker kontakt. Jeg ønsker å dele det jeg lærer på denne reisen, sier Feudtner.

Dr. David Cassarett har skrevet boka «Last Acts», som handler om avgjørelser mot slutten av livet.

- Bloggene handler ikke bare om håp, men også om fortvilelse. De forteller oss ikke bare det vi ønsker å høre, men også hva vi trenger å høre, skriver han.

PÅ SYKEHUS: Hennes siste del av livet ble film. Nå skal begravelsen hennes sendes live på nett. Foto 65redroses.com
PÅ SYKEHUS: Hennes siste del av livet ble film. Nå skal begravelsen hennes sendes live på nett. Foto 65redroses.com Vis mer