- Jeg har ødelagt mange liv

I dag faller dommen i Overhalla-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag faller dommen i drapssaken som av aktor karakteriseres som en av norgeshistoriens verste.

Bahadir Mirzaolimov står tiltalt for drapet på Anne Grete Vollum (35) og sju år gamle Cicilie Watnan Lian, som døde natt til 30. april i år.

Den 27 år gamle usbekeren har erkjent drapet på Vollum, men sier han ikke husker å ha drept den sju år gamle jenta, og har derfor ikke erkjent straffskyld for dette. Han innrømmer likevel at ingen andre kan ha drept Cicilie.

– Jeg har ødelagt både mitt og andres liv, sier Mirzaolimov gjennom sin advokat til Adressa.no.

Forberedt på strang straff

Det er nedlagt påstand om 21 års fengsel, og forsvarer Arve Opdahl sier Mirzaolimov nå forbereder seg på en streng straff.

– Han er forberedt på en streng straff. Han vil bli ferdig med saken så fort som mulig, sier Opdahl til Adressa.no.

Dersom usbekeren i Namdal tingrett i dag blir idømt landets strengeste straff mener Opdahl sannsynligheten er stor for at han må sone straffen ut.

- Jeg har ødelagt mange liv

– Han vil ikke bli løslatt så lenge norske myndigheter ikke har noen utleveringsavtale med hjemlandet Usbekistan. Han får dessuten en mye tyngre soning enn de fleste andre. Utlendinger får som regel ikke permisjon fra norske fengsler fordi myndighetene frykter at de stikker av. I tillegg har han ingen pårørende eller andre som kan komme på besøk, sier Opdahl til Adressa.no.

Nekter straffskyld

Anne Grete Vollum og Cicilie Watnan Lian ble funnet drept i Vollums bolig 30. april. Vollums ti år gamle datter var også i huset da drapene skjedde. Hun var kneblet fast, men kom seg løs og ringte faren.

Når Mirzaolimov i dag møter retten er han også tiltalt for voldshandlinger mot den ti år gamle jenta. Han nekter straffskyld også her, fordi han hevder han ikke husker voldshandlingene.

– Jeg husker ikke, svarte Mirzaolimov sist mandag, da tingrettsdommer Lisa Bechs spurte om straffskyld på tiltalepunktene om voldshandlinger mot Vollums datter og den drepte sjuåringen.

Opdahl forklarte da at dette ikke betyr at Mirzaolimov nekter forholdet.

– Han benekter ikke å ha gjort det. Men ettersom han ikke husker, er det ikke riktig å erkjenne straffskyld.

Uenighet om erstatninger

DOBBELDRAP: I dette huset fant politiet Anne Grete Vollum (35) og sju år gamle Cicilie Watnan Lian. Foto: Frank Karlsen
DOBBELDRAP: I dette huset fant politiet Anne Grete Vollum (35) og sju år gamle Cicilie Watnan Lian. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Det er i Namdal tingrett stor uenighet rundt en eventuell strafferabatt og erstatninger til de etterlatte. Da aktor Jan Fredrik Dahle sist fredag krevde lovens strengeste straff beskrev han ifølge Trønder-Avisa saken som «en av de alvorligste drapssakene i Norge i nyere tid». Han sammenlignet saken med drapene i Baneheia, og hevdet det ikke er grunnlag for strafferabatt, blant annet fordi tiltalte har nektet straffskyld på flere punkter.

Opdahl argumenterte på sin side for strafferabatt på grunnlag av Mirzaolimovs tilståelse på drapet på Vollum. Han la ned påstand om 15 til 18 års fengsel, og en frifinnelse på de punktene der tiltalte ikke har erkjent straffskyld.

Bistandadvokatene Inger Johanne Dehli og Gunnhild Bergan har fremmet erstatningskrav på til sammen 3,4 millioner kroner på vegne av seks av de etterlatte. Opdahl argumenterer for at det samlede beløpet bør være rundt 900 000 kroner, og viser til rettspraksis fastsatt av Høyesterett.

Mirzaolimov har ikke ønsket å være til stede under rettsaken. Han søkte om frifinnelse i forkant, men denne ble avslått. Da av da han sist fredag fikk en siste sjanse til å uttale seg til retten takket han nei.

DREPT: Anne Grete Vollum (35).
TILTALT: 27 år gamle Bahadir Mirzaolimov.
DREPT: Cicilie Watnan Lian (7).