- Jeg har også krav på ro

- Ja, jeg har en kjæreste og hun heter Mette-Marit, sier kronprins Haakon. Han ber om ro til å utvikle kjærlighetsforholdet, og vil beskytte Mette-Marits venner og familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En åpenhjertig kronprins Haakon snakket ut i Dagsrevyen og Kveldsnytt i kveld. Det var han selv som initiativet til intervjuet, og han valgte NRK fordi han kunne nå ut til flest mulig, bekrefter kabinettsekretær Berit Tversland overfor Dagbladet i kveld.

For første gang kommenterte Haakon sitt privatliv, og for første gang bekreftet han forholdet til Mette-Marit.

- Jeg har tenkt å bryte et av prinsippene som jeg personlig setter veldig høyt, det at jeg ikke snakker om privatlivet mitt, sa Haakon og fortsatte:

- Jeg befinner meg i en kinkige situasjonen at jeg har tenkt å bryte et prinsipp jeg setter høyt - prinsippet om at jeg aldri snakker om privatlivet mitt. Jeg tror fortsatt at dette er et godt prinsipp, og dette er unntaket som bekrefter regelen.

Ikke lyst til å bekrefte

Kronprinsen sa videre at han i utgangspunktet ikke hadde lyst til å bekrefte at han hadde kjæreste.

- Og jeg har heller ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir nødt til å snakke om kjæresten min - ja, jeg har en kjæreste, og hun heter Mette-Marit, sa Kronprinsen.

Det er av hensyn til andre enn ham selv at han nå går ut i media:

- Grunnen til at jeg går ut nå, er at jeg tror at dersom jeg hadde blitt sittende passiv, hadde muligens Mette-Marit, sønnen hennes, venner og bekjente av henne - altså tredjepart - kunnet kommet i en vanskelig situasjon som jeg kunne ha avverget. Derfor velger jeg å gå ut nå.

Kronprinsen ba om at han og Mette-Marit måtte få ro for å utvikle kjærlighetsforholdet, og lovet å informere det norske folk dersom det blir aktuelt å formalisere forholdet.

- Vi trenger tid for å kunne utvikle forholdet vårt og den kjærligheten vi har til hverandre [...] Kjærlighetsforhold trenger tid for å slå rot og modnes, slik er det også med mine kjærlighetsforhold, sa kronprinsen.

- Privatsak

- Også jeg har krav på ro - jeg synes det da - til utvikle et forhold til at vi bestemmer at vi skal formalisere forholdet.

Inntil da er forholdet mellom dem en privatsak, mener kronprinsen:

- Når forholdet blir formalisert er det en offentlig sak. Men før det er det en privat sak, sa Haakon.

Kronprinsen ba også i intervjuet med NRK om at pressen respekterer privatlivets fred og ikke tråkker over grensene i forholdet til Mette-Marits venner og familie.

Samtidig fortalte han åpent om i alle fall deler av Mette-Marits fortid.

- På begynnelsen av 90-tallet vokste det fram en ungdomskultur i Oslo, house-miljøet, med relativt utagerende festing. Dette miljøet var Mette en aktiv del av på den tiden, sa Haakon.

Kronprinsen understreket at dette ligger flere år tilbake i tid. Han snakket ikke spesielt om faren til Mette-Marits sønn.

- Det er fordi jeg er kronprins at disse problemene kommer, [...] og da føler jeg at det er riktig at det er jeg som må stå frem og gjøre det jeg kan. Hun har egentlig all rett til å være i bakgrunnen og ikke være en offentlig person i denne sammenheng, sa Haakon.

Grimstad imponert

- Kronprinsen vokste mange alen i løpet av NRK-intervjuet, sier tidligere soussjef ved Slottet Carl-Erik Grimstad til NTB.

Grimstad betegner kronprins Haakons opptreden som både uventet og uventet modig.

- Kronprinsen har tatt overraskende mange poenger om konstitusjonelle forhold og av personlig og etisk art, sier Grimstad som er mektig imponert over tronarvingens framtreden.

Kongen orienterte statsministeren

Statsminister Jens Stoltenberg mener at kronprins Haakons forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby er en privatsak.

- Jeg var på forhånd orientert av Hans Majestet Kongen om at kronprisen i dag ville gi et intervju til NRK om sitt forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby. I dette intervjuet sier kronprinsen at forholdet er en privatsak. Det er jeg enig i. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

<B>BEKREFTER FORHOLDET: </B>Kronprins Haakon bekrefter forholdet mellom ham og Mette-Marit Tjessem Høiby. - Men foreløpig er forholdet en privatsak, sa han.