- Jeg har opplevd noe av det største man kan oppleve, men det er én som mangler

Line Sørenmo fant ut at hun var gravid samme dag som kjæresten Andreas Nilstad ble drept.

I RETTEN: Line Sørenmo forklarte seg i dag i Oslo tingrett om kjæresten Andreas Nilstad, og datteren hun fikk etter hans død. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Line Sørenmo forklarte seg i dag i Oslo tingrett om kjæresten Andreas Nilstad, og datteren hun fikk etter hans død. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Avdøde Andreas Nilstads kjæreste, Line Sørenmo forklarte seg i dag i Oslo tingrett.

Hun var avdøde Andreas Nilstads kjæreste, og var gravid da Nilstad ble drept under et halloween-nachspiel på Bislett natt til 30. oktober 2011.

I retten fortalte Sørenmo at hun fant ut at hun var gravid samme dag som drapet fant sted.

- Vi rakk ikke prate om det i det hele tatt. Han spurte om han heller skulle bli hjemme. Det ble følelser, men jeg ville ikke ødelegge kvelden hans, så vi ble enige om å snakke om det dagen etter i stedet, sa Sørenmo i retten.

- Mista en del av meg selv Andreas Nilstad dro ut med kameratene denne kvelden, og overnattet på rommet til Marius Løken, hvor han seinere ble knivstukket av den tiltalte 23-åringen.

I retten fortalte Line Sørenmo i dag om hvordan det var å få beskjeden om kjærestens død dagen etter.

- Det er så voldsomt. Jeg mistet kjæresten min, den første jeg har elsket og sett for meg en framtid med. Jeg så for meg at vi skulle gifte oss, få hus med stakittgjerde... Jeg så for meg en slik framtid, sa Sørenmo og fortsatte:

- Jeg mista en del av meg selv også, og jeg var den eneste som visste at jeg bar på et barn. Jeg bar på det eneste som er igjen av Andreas.

- Verdens beste pappa Aktor Carl Graff Hartmann spurte Sørenmo hvordan tida etter drapet har vært for henne.

- Det er jo tøft, begynte Sørenmo og fortsatte:

- Jeg har opplevd noe av det største man kan oppleve, men det er én som mangler. Andreas hadde blitt verdens beste pappa. Han snakket masse om hva slags pappa han skulle bli. At han ikke får oppleve dette er så vanvittig urettferdig. Datteren min får aldri møte pappaen sin, sa Sørenmo.

- Han hadde et stort hjerte Hun brast i gråt flere ganger under sin forklaring, blant annet da aktor Hartmann ba henne beskrive Nilstad.

- Først av alt hadde han et stort hjerte. Man kunne ikke blir sur på ham. Han var en gledesspreder uten like. Han hadde alltid en vits på lur, han var limet i vennegjengen. Jeg tror mange så opp til ham og ville være venn med ham.

Datteren fødte hun den 12. juli i fjor, opplyser hennes bistandsadvokat Benedict de Vibe overfor Dagbladet.

- Ei solstråle - Barnet er ei jente som hun ser masse av Andreas i, og det gjør godt og vondt på samme tid. Datteren er ei solstråle som har kommet inn i livet hennes, og det er hun veldig glad for. Line har fortsatt mye kontakt med familien til Andreas, som synes det er fantastisk at de midt i denne ulykka har fått dette barnebarnet, sa de Vibe til Dagbladet på lørdag.

Line var ikke vitne til noe den natta kjæresten ble drept, men aktor ønsket likevel at hun skulle vitne for å tegne et klarerer bilde av hvem Andreas Nilstad var, forteller de Vibe.

- Hun er innstilt på å bidra til å kaste lys over hvordan Andreas var som person, men synes det blir tøft å være i retten og forholde seg til tiltalte i samme sal, sier han.

- Husker bruddstykker Den tiltalte 23-åringen holdt hendene foran ansiktet og gråt åpenlyst under deler av Sørenmos forklaring i retten i dag.

Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

De sakkyndige begynner sine forklaringer for retten i morgen, torsdag.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

Dagbladet følger rettsforhandlingene.

VISSTE OM GRAVIDITETEN:  Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de Vibe
VISSTE OM GRAVIDITETEN: Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de Vibe Vis mer