- Jeg har prøvd å leve sunt

Wenche Myhre går til daglig behandling mot kreft. Nå skal hun fronte god kvinnehelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alvorlig kreftsykdom har ikke fratatt Wenche Myhre (63) troen på at sunn livsførsel er den sikreste veien til langvarig, god helse.

Dog uten garanti.

Sist sommer fikk den folkekjære artisten meldingen fra Radiumhospitalet om brystkreft med spredning til lymfesystemet. 

 KJAPPE I REPLIKKEN:  Fire ambassadører for 1,6 millionerklubben samlet under lanseringen i Oslo tirsdag. Fra venstre Toppen Bech, Wenche Myhre, Mari Mausrtad og Lill Lindfors. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
KJAPPE I REPLIKKEN: Fire ambassadører for 1,6 millionerklubben samlet under lanseringen i Oslo tirsdag. Fra venstre Toppen Bech, Wenche Myhre, Mari Mausrtad og Lill Lindfors. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

Her kan du lese hennes erfaring med den nye livssutuasjonen i et intervjet med Magasinet i Dagbldet i desember i fjor.

Tross daglig behandling for sykdommen dukket Wenche Myhre opp i ettermiddag som ambassadør for 1,6 millionerklubben - en idealistisk organisasjon som skal sette fokus på kvinnehelse, livsstil og medisinsk forskning som ikke BARE er på menns premisser.

Opplagt og sykmeldt Ingen hadde gjettet at sprudlende og opplagt Wenche er syk hvis hun ikke selv hadde fortalt om det i fjor.

Eller «sykmeldt» som hun betegnet egen status da hun fortalte om sitt glødende engasjement for den norske forlengelsen av det 12 år gamle svenske kvinnehelseprosjektet med samme navn.

 KVINNER I FARTA:  Alexandra Charles, Wenche Myhre og Lill Lindfors på vei til landersingen av kvinnhelseprosjektet 1,6 millionerklubben i Oslo tirsdag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
KVINNER I FARTA: Alexandra Charles, Wenche Myhre og Lill Lindfors på vei til landersingen av kvinnhelseprosjektet 1,6 millionerklubben i Oslo tirsdag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

Navnet stammer fra det svenske folkeregisteret fra starten i 1998. Da var det 1,6 millioner svenske kvinner fra 45 år og oppover.

De norske initiativtakerne har ved hjelp av Statistisk sentralbyrå funnet ut at det er 1,6 millioner kvinner i målgruppen i Norge også - fra 25 års alder.

Derfor har Sverige utvidet til 2,6 millionerklubben og inkludert kvinner i 20-årene.

- Har prøvd å leve sunt - Kvinnehelse har alltid vært viktig for meg. Jeg har prøvd å leve sunt, og 1,6 millionerklubben har jeg fulgt på sidelinjen.Det fokuset har vært veldig spennende. Jeg er veldig glad for å være med her i Norge og kanskje bidra på min måte når vi er i gang, sa Wenche Myhre under lanseringen av kvinnehelseprosjektet i dag.

HELSEKLUBB: Toppen Beck var med på lanseringen av 1,6 millioner-klubben som skal jobbe for likestilling mellom kvinner og menn i helsesystemet. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
HELSEKLUBB: Toppen Beck var med på lanseringen av 1,6 millioner-klubben som skal jobbe for likestilling mellom kvinner og menn i helsesystemet. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Og varslet at hun kommer enda sterkere når hun ikke har sykdomsbehandling å konsentrere seg om.

Stolt av datteren - Det er klart at vi kan bidra med våre ting. Det har Lill Lindfors vært med på mange ganger i Sverige. Vi kan være en bro mellom klubben og pressen, sa Wenche Myhre under lanseringen.

Og røpet samtidig at hun er stolt over at datteren Fam (35), bosatt i Halmstad, har engasjert seg i samme idealistiske arbeid i Sverige.

Med seg på ambassadørlaget har Wenche Myhre to andre kvinner med replikken i orden - Toppen Bech (72) og Mari Maurstad (53).

Seiglivet hjertemyte Og flerårig talskvinne for kvinnehelseprosjektet i Sverige, Lill Lindfors (70), toppet ambassadørbenken under den norske lanseringen i Oslo.

FORSKJELL: Lill Lindfors mener menn og kvinner blir forskjellsbehandlet i helse-norge. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FORSKJELL: Lill Lindfors mener menn og kvinner blir forskjellsbehandlet i helse-norge. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Og nettopp Lill Lindfors gikk løs på en seiglivet myte: at det «bare» er menn som dør av hjerteinfarkt.

Tallenes ubarmhjertige tale viser at nærmere 40 prosent av kvinner dør av hjerte- og karsykdommer.

- Det er forbausende mange som ikke vet at kvinner og menn har ulike symptomer på samme sykdom og at vi reagerer ulikt på medisiner. Når kvinner har ryggsmerter og vondt i magen, kan det være tegn på hjerteinfarkt, sa en velopplagt Lill Lindfors.

Andre utsagn fra lanseringen: Toppen Bech, ambasasadør: Hele verden er full av Birken-løpere og egotrippere. Disse mennene trenger jo hjelp når de skal lede andre.

FRA SVERIGE: Grunnlegger av 1,6 millioner-klubben Alexandra Charlest. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FRA SVERIGE: Grunnlegger av 1,6 millioner-klubben Alexandra Charlest. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Toppen Bech: Jeg ledet selv 100 års feiringen til Norske Kvinners Sanitetsforening og har all respekt for den jobben de gjør. Vi skal ta av oss hatten i respekt for det som skjedde i går og kaste jakka for morgendagen.

Mette Haase Moen, førsteamanuensis og overlege ved kvinneavdelingen på St. Olav Hospital, Trondheim: Det er hjerte- og karsykdommer som tar flest kvinneliv, men nesten all forskning skjer på menn.

Mette Haase Moen: Når menn kommer hjem fra jobb og setter seg i stolen, forsvinner stresset. Kvinner har masse å ordne med når de kommer hjem, også, og stressnivået varer helt de de stuper i seng.

AMBASSADØR: : Mari Maurstad vil jobbe sammen med 1,6 millionerklubben. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
AMBASSADØR: : Mari Maurstad vil jobbe sammen med 1,6 millionerklubben. Foto:Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Vigdis Thire, styreleder:  Vi skal ikke lage fastelavensris, og vi skal heller ikke renne politikerne ned på Stortinget. Men kanskje politikerne vil komme til oss når de ser hva vi jobber med.

Alexandra Charles, gründer, Sverige: Vi er ikke en klubb for millionærfruer, selv om det kan se ut slik.

 FRONTKVINNER:  Styremedlemmer ambassadører og fagfolk i spissen for det nye kvinnehelseprosjektet: fra venstre Anne Grete Ellingsen, Gerd Kjos, Vigdis Thire, Wenche Myhre, Toppen Bech, Anne Brudevold, Mette Haase Moen, Solveig Melbye, Hilde Aaling Syvertsen og Alaxandra Charles. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
FRONTKVINNER: Styremedlemmer ambassadører og fagfolk i spissen for det nye kvinnehelseprosjektet: fra venstre Anne Grete Ellingsen, Gerd Kjos, Vigdis Thire, Wenche Myhre, Toppen Bech, Anne Brudevold, Mette Haase Moen, Solveig Melbye, Hilde Aaling Syvertsen og Alaxandra Charles. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer