- Jeg har ren samvittighet

Kronprins Haakon maner til kamp mot narkotika, og berømmer narkomotstanderne.- Selv har jeg ren samvittighet, sa Haakon i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når det gjelder narkotika har jeg helt ren samvittighet, sa kronprins Haakon i kveld. Uttalelsen kom etter at lederen for en organisasjon mot narkotika ba kronprinsen ta avstand fra stoff.

- Det er viktig å få fram at jeg syns narkotika er en av de mest destruktive kreftene i samfunnet. Det er viktig at folk engasjerer seg i kampen, sa kronprinsen i kveld da han og Mette Marit Tjessem Høiby var invitert til Kunstindustrimuseets 125-års jubileet i kveld.

- Viktig med debatt

Tidligere på dagen møtte det framtidige kronprinsparet NTB for et intervju. Der kom det fram at kronprins Haakon ikke er redd for debatten om monarkiet. Han synes det er helt greit med forslag om å avskaffe kongehuset.

- Det er viktig og riktig med en prinsipiell debatt rundt vår konstitusjon og statsform, sier kronprins Haakon. Forslaget om å avskaffe monarkiet fra år 2014 plager ham ikke.

- Jeg er glad for utspillet og synes det virker ryddig, sier han.

Verner privatlivet

For rundt en måned siden kunne Mette-Marit ta sin nye leilighet i Ullevålsveien i bruk. Men de ønsker ikke å vise den fram til offentligheten.

- Den er vårt private rom, og det ønsker vi den skal være fortsatt, sier Mette-Marit. Oppussingen av leiligheten har tatt lengre tid enn planlagt, ikke minst fordi kjøkken og bad trengte oppgradering. Flyttingen har foregått i etapper innimellom andre gjøremål.

- Men vi er svært fornøyd med resultatet og tror vi kommer til å trives kjempegodt, sier den vordende bruden. På spørsmål om hvem som har vært sjefen underveis i innredningsprosessen, svarer de i kor:

-Begge to, men det har vært mange kompromisser! - Tror forresten nok jeg har vært litt mer sjef enn Haakon, legger Mette-Marit til, og blir ikke møtt med protester fra samboeren.

I en sofa fra IKEA

Interiøret i den nye leiligheten er blitt en fin blanding av gammelt og nytt. Møbler har de kjøpt både på IKEA og i bruktbutikker. Noe har de fått med seg hjemmefra. Maten lager de som oftest selv, men vasking får de hjelp til. Den lille familien har også en fast barnevakt for Marius når de selv ikke er hjemme.

Samboerparet finansierer sin husholdning med private midler, og det mener de er en privatsak. For kronprinsens apanasje på 150.000 kroner strekker ikke langt. Som deltaker på UDs aspirantkurs får han ingen lønn og hans studerende samboer har heller ingen inntekt.

På spørsmål om en økning av apanasjen har vært diskutert i forbindelse med bryllupet, svarer kronprinsen diplomatisk:

- Jeg har stor tillit til at det spørsmålet blir tatt hånd om på en ordentlig måte.

(Dagbladet.no/NTB)