- Jeg har respekt for oppdraget. Det blir krevende

Men Jens Stoltenberg ser fram til å komme i gang som Natos toppsjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cardiff (Dagbladet): - Min oppgave er å sikre en så sterk allianse at ingen prøver å utfordre oss, sa Stoltenberg til norsk presse i Cardiff i formiddag.

Stoltenberg blir senere i dag introdusert som Natos neste generalekretær.

Sterkt Nato - Vi lever i en tid med stor usikkerhet, og usikkerheten er kommet nærmere oss. Dette viser at vi trenger en sterk allianse med god beredskap og rask reaksjonsstyrke. Natos oppgave er å trygge medlemmenes sikkerhet, sier Stoltenberg.

Han møtte norsk presse på et gatehjørne i Cardiff i formiddag. I går møtte han flere politiske toppledere. I dag skal han blant andre møte USAs president Barack Obama.

Stoltenberg har siden han fikk jobben forberedt seg til jobben gjennom reiser, briefinger og møter med toppledere. Under toppmøtet i Wales har han bilaterale møter med ledere fra flere av de 28 medlemslandene.

Klar fra dag én - Fra 1. oktober er jeg operativ, sier Stoltenberg.

Han er nøye med å unngå programerklæringer og kommentarer til sikkerhetssituasjonen før han tiltrer.

- Nato har én generalsekretær, og fram til 1. oktober er  det Anders Fogh Rasmussen, sier Stoltenberg.

Siden han ble utnevnt til jobben, har sikkerhetssituasjonen i Europa blitt forverret, og oppgaven Stoltenberg overtar, ikke mindre krevende. Derfor sier han ikke at han «gleder seg» til jobben.

Tilllitserklæring - Jeg bruker begrepet at jeg ser fram til oppgaven, fordi det er en viktig tillitserklæring fra 28 land som jeg ser fram til å forvalte på best mulig måte. De siste månedene har bekreftet på nytt for oss alle viktigheten av at vi har en allianse.

- Hva tror du blir den mest krevende oppgaven?

- Jeg vil være varsom med å peke på én oppgave. Men det grunnleggende blir å styrke og videreutvikle Nato som en sterk forsvarsallianse, og å følge opp vedtakene om aksjonsplanen som handler om å forstekre Natos evne til høy beredskap og rask reaksjonsevne.

Følge opp vedtakene - Min jobb blir å iverksette og følge opp de vedtakene som fattes på dette møtet. Så møtet her blir grunnlaget for det jeg skal drive med de nærmeste årene. Og det som vi alle ser, er at vi lever i en tid med mer usikkerhet, og at usikkerheten har kommet nærmere oss. Vi ser den i øst, med den aggressive politikken Russland står for, og vi ser den i sør, i Irak og Syria, som grenser til Nato-landet Tyrkia. Det minner oss om viktigheten av å ha en sterk allianse, med evne til å reagere raskt og avskrekke fra at noen prøver seg på å krenke et Nato-lands suverenitet. Det er det toppmøtet handler om, sier Stoltenberg.

Han understreker at han skal være alle de 28 medlemslandenes generalsekretær, og at det er viktig å lytte til alle og se situasjonen fra deres perspektiv.

Møter mange På toppmøtet har Stoltenberg ingen annen formell oppgave enn å bli introdusert, men han har hatt en rekke møter med toppledere, og rekker noen til.

- Jeg får mange råd, vurderinger og synspunkter. Og en av mine oppgaver er å ha tett dialog, møte og diskutere utfordringene med alle medlemslandene, Jeg skal representere alle, og det er viktig å være på dette møtet for å møte mange, sier Stoltenberg.

USA bidrar mest Senere i dag skal Stoltenberg møte Obama.

- I dag skal jeg lunsj med lederne for alle 28 medlemsland, men jeg skal også ha et eget møte med Obama. USA er viktig, for det er landet i Nato som bidrar mest. Det er kjent sak at amerikanerne er opptatt av at Europa skal bidra mer, og et av vedtakene som ventelig blir gjort her i dag, er at de medlemslandene som har kuttet i sine forsvarsbevilgninger i det minste skal stanse kuttene, sier Stoltenberg.

Brutal påminnelse Han sier han i likhet med alle andre har reagert sterkt på bildene av IS' brutale henrettelser.

- Jeg opplever bildene som en brutal påminnelse om at vi står overfor en gruppe som ikke skyr noen midler, og som bruker makt på en mer brutal måte enn vi har sett i de fleste andre konflikter. De er mange fra Nato-land som deltar som krigere. Dette er først og fremst et problem for Irak og Syria, men også en trussel og usikkerhet for oss. Derfor er det et tema på Natos toppmøte, sier Stoltenberg.

KLAR : Jens Stoltenberg er på plass på Natos toppmøte i Wales. Senere i dag blir han introdusert som Natos nye generalsekretær. Her er han på vei gjennom Cardiffs gater til et møte med norsk presse. Foto: Lars Eivind Bones
KLAR : Jens Stoltenberg er på plass på Natos toppmøte i Wales. Senere i dag blir han introdusert som Natos nye generalsekretær. Her er han på vei gjennom Cardiffs gater til et møte med norsk presse. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer