Stortinget  20140429:  Jonas Gahr Støre . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Stortinget 20140429: Jonas Gahr Støre . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Jeg har respekt for regjeringens avgjørelse

Jonas Gahr Støre kritiserer Olemic Thommessen - forsvarer Erna Solberg og Børge Brende i Dalai Lama-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtroppende Ap-leder bryter tausheten rundt Dalai Lamas besøk. Nå retter han kritikk mot stortingspresident Olemic Thommesen for håndteringen av saken - men støtter regjeringens beslutning om ikke å møte den tidligere Nobelpris-vinneren.

- Jeg mener presidentskapet har opptrådt på en underlig og lite gjennomtenkt måte. Det er skapt et bilde av at Stortinget ikke vil ta imot Dalai Lama. Det er jo feil og lite gjestfritt. Han vil bli tatt imot på en verdig, ordentlig måte, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Forstår regjeringen Men Støre støtter statsminister Erna Solbergs og utenriksminister Børge Brendes beslutning om ikke å møte Dalai Lama.

- Regjeringen har et annet ansvar, de er gitt ansvaret for utenrikspolitikken. Regjeringen må ta slike beslutninger i en større sammenheng. Bare de sitter med fulle bildet. Jeg respekterer den konklusjonen de har kommet til.

- Som tidligere utenriksminister kjenner du jo til dette?

- Ja. Men jeg mener at norske beslutninger skal forankres i norske vurderinger, gjennomtenkt politikk for norske interesser og verdier. Det har forbauset meg å høre regjeringsmedlemmer og stortingspresidenten snakke som om det var med påholden penn fra en annen stat. Norske valg påvirkes av verden omkring oss og av andre stater, og interesser må veies mot hverandre. Det kan være krevende, det respekterer jeg. Men beslutningen må vi stå for som vår egen, og stå opp for den, sier Støre.

Les i dag: Støre har bestemt seg i lederspørsmålet.

Møter ikke Dalai Lama - Har du ombestemt deg og vil møte Dalai Lama?

- Det er rart at det er blitt definisjonen på om man er opptatt av menneskerettigheter, om man skal møte Dalai Lama eller ikke. Hvis man er opptatt av uavhengighet mellom Nobelkomiteen og regjeringen, må man ikke tenke at det er en automatikk i å koble dette. Jeg er nestleder i finanskomiteen på Stortinget, og er i Bergen på møte og på vei til utlandet. Men han blir tatt imot på en skikkelig måte. Så får presidentskapet ta ansvar for at det er blitt skapt unødig støy rundt verdigheten av et besøk fra utlandet, sier Jonas Gahr Støre.

I forrige uke ønsket ikke Støre eller andre sentrale arbeiderpartipolitikere å uttale seg om regjeringens håndtering av saken, noe de fikk for.

Les John Olav Egelands kommentar:  Støre er nå så taus at det er mulig å høre det hvis en fjær faller fra en av hans fredsduer.

Alle partier møter Dalai Lama Leder av Tibet-komitéen, Ketil Kjenseth (V), opplyser til Dagbladet at minst 17 stortingsrepresentanter, fra alle partier, møte Dalai Lama når han besøker Stortinget fredag 9. mai. Den tidligere fredsprisvinneren får gå hovedinngangen, og slipper å ta kjøkkenveien, slik presidentskapet først foreslo.

KOMMER NESTE UKE: Tibets åndelige leder i eksil og fredsprisvinner for 25 år siden, Dalai Lama. Foto: AFP PHOTO/LOBSANG WANGYAL.
KOMMER NESTE UKE: Tibets åndelige leder i eksil og fredsprisvinner for 25 år siden, Dalai Lama. Foto: AFP PHOTO/LOBSANG WANGYAL. Vis mer