Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har rett og slett fått meg et nytt liv

Først mistet hun sønnen Jan Kåre (24). I vinter var hun nær ved å miste også sin heroinavhengige datter Lone (24). Da gikk de til legen Jan-Åke Johannesson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): -  Han reddet mitt liv. Hadde det ikke vært for Johannesson, hadde ikke jeg vært her i dag, sier Lone Olsen.

For et drøyt halvår siden ble hun sparket ut av en behandlingsinstitusjon, etter en sprekk. Den heroinavhengige jenta gikk til sosialkontoret, som sa at hun ikke var gammel nok til å bli behandlet med Subutex.

Jungeltelegrafen førte henne til doktor Johannesson, der hun etter samtaler og urinprøver fikk medikamentell behandling. Et halvt år seinere arbeider hun på en rideskole, har ikke rørt heroin, og søker om Subutex-behandling.

-  Jeg har rett og slett fått meg et nytt liv, sier Lone.

-  Johannesson har reddet livene til våre barn. Han følger dem skikkelig opp, og tar seg tid til hver eneste av dem. Og ikke nok med det: Han tar også vare på oss pårørende, sier Lones mor, Gerd Inger Malmin.

Ei hel gruppe av pårørende er sjokkert over fylkeslegens enorme ressursbruk for å stanse legen.

-  Hva med alle legene som vender ryggen til de livstruende syke unge menneskene som trygler om hjelp: Skal de slippe straff? Men Johannesson, som ser det som sin livsoppgave å hjelpe, ham skal de ta, spør Malmin.

-  Hadde jeg visst om Johannesson tidligere, hadde kanskje sønnen min levd i dag.

Høsten 2001 tryglet hun sosialkontoret i Sandnes om å hjelpe hennes heroinavhengige sønn. «Ikke la det bli et dødsfall nå fordi saksbehandling tar for lang tid. Det er bare dere som kan hjelpe ham, så vær så snill og gjør det,» skrev hun.

15 måneder seinere døde Jan Kåre av en overdose, 24 år gammel. Sosialkontoret besvarte aldri morens brev.

SØNN DØDE, DATTER REDDET: At datteren Lone (24) lever i dag kan Gerd Inger Malmin takke lege Jan-Åke Johannesson for. Sønnen Jan Kåre døde av overdose for to år siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media