REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Ungarn har et fundamentalt tillitsproblem når EU og en rekke andre land kommer med så kraftig reaksjoner. Foto: Linus Sundahl-Djerf
REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Ungarn har et fundamentalt tillitsproblem når EU og en rekke andre land kommer med så kraftig reaksjoner. Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer

- Jeg har ringt for å meddele uro om rapportene fra Ungarn

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er kritisk til de kontroversielle reformene av grunnloven i Ungarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre (Ap) ringte torsdag sin ungarske kollega for å meddele regjeringens bekymring.

Den ungarske regjeringas reformer av grunnloven har skapt reaksjoner innad i EU, og andre steder.

Ungarns statsminister, Viktor Orban, har svart kompromissløst på reaksjonene.

- Jeg har ringt for å meddele uro som vi og mange i Norge føler om rapportene fra Ungarn. Det er mange i Norge som har sterke følelser for Ungarn, sier utenriksministeren til NTB.

- Jeg synes det var riktig å gi uttrykk for de spørsmål reformene reiser om blant annet demokrati, rettsstat og ytringsfrihet.

Ifølge Støre har Ungarn et fundamentalt tillitsproblem når EU og en rekke andre land kommer med så kraftig reaksjoner.

EØS-midler Norge gir betydelige midler til Ungarn gjennom EØS-kontingenten. Men ifølge Støre er det ingen planer om å holde tilbake noe av dette:

- Vi er alltid klare til å vurdere utbetalingene ut fra om våre samarbeidsland er i stand til å gjennomføre prosjektene. Men jeg vil ikke trekke noen konklusjoner nå. Dette er jo penger som er ment å støtte opp under et sivilsamfunn, slik at det å kutte den type støtte vil reise mange spørsmål.

Boikott Utenriksministeren vil ikke gi anbefalinger til EU om hva Unionen må gjøre, men sier han har tillit til Kommisjonens gjennomgang av saken. Støre har liten tro på en boikott på linje med den EU i noen måneder forsøkte seg med mot Østerrike i 2000 på grunn høyrepopulisten Jörg Haider.

Støre mener også det er liten grunn til å feste lit til uttalelsene fra USAs tidligere ambassadør i Ungarn, Mark Palmer, om at Ungarn kan bli kastet ut av EU:

- En tidligere amerikansk ambassadørs uttalelser om hva EU kommer til å gjøre med et medlemsland, ville jeg ikke brukt som den viktigste kilden.

(NTB)