Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ruinert min kone

Den pensjonerte offiseren lot hele sin kones arv ende i Nigeria-mafiaens klør. Det tok 8 måneder å søle bort 750000 kroner.

SVINDLET: En eldre mann fra Bergen har bli svindlet for om lag en million kroner av «Nigeria-svindlere».  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
SVINDLET: En eldre mann fra Bergen har bli svindlet for om lag en million kroner av «Nigeria-svindlere». FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/MOLDE (Dagbladet) Det er en svært nedbrutt mann i 70-åra Dagbladet treffer. Etter 50 år i Forsvaret skulle mannen nyte pensjonisttilværelsen sammen med kona. Men i løpet av et halvår, overførte pensjonisten alt ekteparet hadde av penger til utenlandske banditter. Nå står ekteparet på bar bakke.

Drømte om ny bolig
- Sommeren 2010 fikk jeg en e-post fra det jeg trodde var en amerikansk kvinne. Hun fortalte at hun hadde en arv hun ville ha hjelp til å få ut fra Nigeria, sier pensjonisten til Dagbladet.

Kort tid før e-posten dukket opp hadde pensjonistens kone skadet seg alvorlig i en ulykke. En ny og bedre tilpasset bolig var tvingende nødvendig for at alderdommen skulle bli minst mulig komplisert. Da virket tilbudet om mange millioner dollar for å hjelpe til med å få en stor arv ut fra Nigeria - svært fristende.

Fra sommeren 2010 og fram til våren 2011 overførte pensjonisten nesten 750000 kroner til kontoer rundt om i verden. I alt ble pengene fordelt på rundt 50 transaksjoner.

- Alt vi hadde av penger har jeg brukt opp. Hele min kones morsarv og samtlige sparepenger er gått med i dragsuget. Jeg er direkte flau og føler det hele er grufullt, sier han.

Pensjonisten forteller at han underveis følte større og større frykt for at han ble svindlet. Da beroliget bandittene han med å sende et bilde av et amerikansk pass. Det skulle bevise at de var ærlige mennesker.

Var naiv
Nå ser mannen i 70-åra hvor naiv han har vært. Passet er en svært dårlig forfalskning. Til Dagbladet forteller han om hvor vanskelig det er å leve med problemene han har påført seg selv og sin syke kone.

- Min kone er veldig sint på meg. Hun føler seg svindlet av både meg og de utenlandske bandittene, sier han og legger til at han nå ønsker at de norske bankene han har brukt, skal ta sin del av ansvaret.

Han mener det profesjonelle bankvesenet burde ha forstått at de mange transaksjonene til Nigeria var svindel.

- En av bankene jeg brukte, nektet meg til slutt å overføre mer penger, så de forsto nok hva jeg ble utsatt for. Men ingen av bankene vil innrømme at de burde ha forstått hva jeg som kunde ble utsatt for. Jeg føler de bare ler av meg, sier han

Ville låne mer
Da alle pengene var brukt opp, stoppet svindelen av seg selv.

STORE BELØP: Den eldre mannen fra Bergen ser i ettertid at han har vært naiv. Her en en av flere e-poster mannen mottok. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
STORE BELØP: Den eldre mannen fra Bergen ser i ettertid at han har vært naiv. Her en en av flere e-poster mannen mottok. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer

- Jeg forsøkte å låne penger i banken helt på slutten. Først da fikk jeg høre av banken hva de mente om mitt pengeforbruk, sier han.

- Hva sa banken?

- At de ikke ville låne meg penger, fordi de ikke ville være med på Nigeria-svindelen jeg var utsatt for, svarer han.