- Jeg har sagt at jeg ikke fortjener Fredsprisen - og det mener jeg fortsatt

Men nobelprisvinner Malala Yousafzai (17) sier dette bare er starten på hennes arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Malala Yousafzai ble i dag tildelt fredsprisen sammen med inderen Kailash Satyarthi, som i en årrekke har jobbet mot barnearbeid.

Malala satt på skolen i Birmingham og fikk kjemiundervisning, da beskjeden kom om at hadde fått den gjeve prisen. I tråd med sine idealer om hvor viktig skolegang er, valgte 17-åringen valgte å fullføre skoledagen, før hun kom ut og takket verdenspressen.

- Jeg er beæret over å være den første pakistaneren og den første unge personen som får denne prisen, sier Malala Yousafzai.

- Ikke bare til meg Som den yngste fredsprisvinneren noensinne, inntok Malala podiet på et bibliotek i sentrum av Birmingham. Da Malala var nominert til Nobels fredspris i fjor, sa hun at hun var for ung til å motta prisen. Hun mener fortsatt at hun ikke fortjener prisen, men mottar den med glede:

- Nobel-prisen er ikke bare til meg, den er til alle barn som er stemmeløse - som har rett til å bli hørt, sier Malala.

17-åringen holdt sin takketale på tre språk. Og hun understreket symbolikken i at fredsprisen nå er tildelt både en pakistaner og en inder. Begge fredsprisvinnerne vil invitere sine respektive statsoverhoder til Oslo når de skal motta fredsprisen.

- Siden han er fra India og jeg er fra Pakistan, bestemte vi oss også for at vi skal bygge et sterkt forhold mellom India og Pakistan, sier Malala.

Klippet ikke vingene Malala vokste opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan, ikke langt fra grensen til Afghanistan. Her ble jenteskoler brent ned. Hun kjempet for sin rett til å gå på skole, og ble derfor forsøkt henrettet av Taliban for nøyaktig to år og én dag siden.

I talen understrekte hun hvor viktig det er for å kjempe for barns rettigheter.

- Du kunne la være å si ifra, og bli drept. Eller du kunne si ifra, og så bli drept. Jeg valgte det siste, sier Malala.

- Jeg hadde drømmer som alle barn har. På den tiden ønsket jeg å bli en doktor. Nå vil jeg bli en politiker. Da jeg fikk høre at jeg ikke fikk gå på skole, tenkte jeg at mitt liv bare ville handle om å bli gift, sier hun.

«Spør meg ikke om hva jeg gjorde, men hva jeg ikke gjorde. Jeg vingeklippet henne ikke», heter det i det berømte sitatet fra Malalas far. I talen takket hun faren for at han ga henne muligheten til å kjempe for sine rettigheter.

- Han lot være å klippe vingene mine. Jeg er glad for at han lot meg fly, sier Malala.

I tillegg til å jobbe for et bedre forhold mellom Pakistan og India, sa den unge fredsprisvinneren at hun ville fortsette arbeidet for barns rett til skolegang.

- Jeg har fått denne prisen, men det er ikke slutten på den kampanjen som jeg har startet. Dette er bare starten. Jeg vil at alle barn skal gå på skole, sier 17-åringen.

• Les også: Den yngste fredsprisvinneren noensinne: Dette er Malala

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer