- STERKT:  Tone Steen fortrengte barndommens overgrep til hun ble godt voksen. Da var det for sent å anmelde. Nå gleder hun seg over at Stortinget har besluttet å oppheve foreldelsesfristen for overgrep, incest og drao. Foto: John Terje Pedersen
- STERKT: Tone Steen fortrengte barndommens overgrep til hun ble godt voksen. Da var det for sent å anmelde. Nå gleder hun seg over at Stortinget har besluttet å oppheve foreldelsesfristen for overgrep, incest og drao. Foto: John Terje PedersenVis mer

- Jeg har sagt jeg skal kjempe denne kampen til jeg tar den med meg i grava. Det slipper jeg nå

Overgrepsoffer gråt av glede over historisk vedtak i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er så sterkt. Jeg har grått og grått i dag, sier overgrepsoffer Tone Steen til Dagbladet, etter at Stortinget i dag bestemte at det ikke lenger skal være foreldelsesfrist på overgrep, drap og incest.

Steen sto først fram med sin overgrepshistorie på et seminar på Stortinget for to år side under navnet «Fra offer til overlever — sett sannheten fri».

Selv fortrengte hun overgrepene hun gikk gjennom i barndommen helt til hun var 36 år gammel. Da hun da gikk til politiet ble saken straks henlagt på bakgrunn av foreldelsesfristen, selv om hun hadde en ødelagt barndomstid, ungdomstid og en ødelagt skolegang.

Tar tid - Det tar tid å komme til det skrittet at du vil anmelde. Selv om det er mange år siden overgrepene er det viktig å kunne ta ting til rettsvesenet både for at overgriperne skal få straff som fortjent og for å gi en oppreisning til ofrene, sier hun.

Lovendringen i dag får ikke tilbakevirkende kraft. Steens overgriper er nå død, men hadde han vært i live ville han likevel ikke kunne blitt straffet. Steen opplever likevel endringen i Stortinget i dag som en personlig seier.

- Jeg har sagt at jeg skal kjempe denne kampen til jeg tar den med meg i grava. Det slipper jeg nå. Ok, jeg kan ikke få opp min sak. Men det er mange barn som blir misbrukt i dag. De vil ikke oppleve det samme. Hvis noe skulle skje med mine barn, så kan de i alle fall få et rettferdig rettsoppgjør, sier hun.

Bredt flertall Vedtaket torsdag kveld hadde et bredt flertall bak seg i Stortinget og samlet alle partier. Det var den rødgrønne regjeringen som først utredet og sendte forslaget på høring, mens den blåblå fulgte opp med å programfeste den i sin regjeringserklæring.

Formelt ble vedtaket fattet etter forslag fra Kristelig Folkeparti og enstemmig innstilling fra justiskomiteen om å be regjeringen komme til Stortinget med lovforslag.

- Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser. Det betyr at hvis det framkommer nye bevis i en sak, eller nye metoder å vurdere bevis på, så kan det settes i gang straffeprosess uansett når, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.