IFØRT UNIFORM:  Gilad Shalit har få fått seg en ny israelsk militæruniform og er avbildet av israelsk militære.
IFØRT UNIFORM: Gilad Shalit har få fått seg en ny israelsk militæruniform og er avbildet av israelsk militære.Vis mer

- Jeg har savnet å snakke med vanlige folk

Gilad Shalit virket sliten og bleik i sitt første intervju etter at han ble løslatt fra Hamas. Nå vil han jobbe for fred mellom israelerne og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at Gilad Shalit hadde blitt løslatt fra Hamas på grensa til Egypt, ble han overrasket av den egyptiske TV-kanalen Nile TV som ville ha et intervju med ham. Han virket tydelig sliten og dette skal ikke ha vært en del av avtalen.

- Jeg savnet familien min veldig mye. Jeg savnet mine venner. Jeg savnet å snakke med normale folk, sier Shalit i intervjuet.

- Behandlet bra I overraskelsesintervjuet framstår han som sliten, tynn og bleik, men ellers i god form og ved godt mot.

- Jeg fikk vite at jeg skulle settes fri for en uke siden. Jeg har blitt behandlet bra av Hamas, sier Shalit videre.

Han ble også spurt om hva han tenkte om at 1027 palestinske fanger, som mange har utført terrorhandlinger mot Israel, blir løslatt i bytte mot at han får gå fri.

- Jeg vil bli svært glad dersom palestinske fanger i israelske fengsler blir løslatt og får dra hjem, så lenge de ikke går tilbake til å angripe Israel, sier Shalit.

Håper på fred Han sier at han håper fangeutvekslingen kan føre til ytterligere samarbeid mellom Israel og Palestina - også politisk.

I SIN VANTE ELEMENT: Her blir den israelske soldaten Gilad Shalit (andre fra høyre), som har vært i fangenskap i fem år, geleidet av israelske offiserer ved Karem Shalom-grenseovergangen. Foto: REUTERS/Channel 10/Scanpix
I SIN VANTE ELEMENT: Her blir den israelske soldaten Gilad Shalit (andre fra høyre), som har vært i fangenskap i fem år, geleidet av israelske offiserer ved Karem Shalom-grenseovergangen. Foto: REUTERS/Channel 10/Scanpix Vis mer

- Jeg håper denne avtalen vil bidra til en fredsavtale mellom israelere og palestinere. Jeg vil arbeide for fred mellom israelerne og palestinerne, sier Shalit.

Shalit er nå på vei i et helikopter for å møte foreldrene og statsminister Benjamin Netanyahu. Derfra skal han etterhvert komme seg videre hjem til Nord-Israel.

Ifølge Ha'aretz gjennomgår Shalit nå medisinske tester i Israel før han får møte familien sin. Familien befinner seg nå sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og sjefen for de israelske forsvarsstyrkene.

- Lykkeligste dagen i mitt liv Shalit ble løslatt fra Hamas og overlatt til egyptiske myndigehter i 7.30-tida i morges. Han har gjennomgått medisinske tester og ID-sjekk, og har også fått snakket med familien sin.

- Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv, sa faren, Noam Shalit, til israelsk TV tidligere i dag.

Samtidig som Shalit ble løslatt fra Hamas, har løslatelsen av de over totalt 1027 fangene startet. 447 palestinere skal etter planen løslates i dag, og ytterligere 550 vil løslates i løpet av de neste to månedene.

Flere terrorister Flere av de 447 palestinske fangene er fengslet for omfattende terrorangrep der mange israelere ble drept.

FØRSTE INTEVRJU: Gilad Shalit snakket med egyptisk TV om oppholdet hos Hamas. Foto: AFP/Egyptisk TV/Scanpix
FØRSTE INTEVRJU: Gilad Shalit snakket med egyptisk TV om oppholdet hos Hamas. Foto: AFP/Egyptisk TV/Scanpix Vis mer

Dagbladet skrev i går at flere av de 477 fangene er dømte terrorister, flere av dem dømt etter alvorlige terrorangrep.

Blant dem er Nasser Yataima som ble dømt for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon i Netanya som drepte 30 personer i 2002. Faadi al-Jaaba ble dømt for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon som drepte 18 personer i Haifa i 2003. Ahlam Tamimi kjørte en selvmordsbomber til en restaurant i Jerusalem, der han drepte 15 personer i 2001.

Fangeutvekslingen fikk endelig grønt lys etter at høyesterett i går kveld avviste anker fra slektninger av israelere som var blitt drept i terrorhandlinger som noen av de løslatte fangene var ansvarlig for.

Heltemottakelse på Gazastripen Av de 477 fangene som løslates tirsdag, skal 295 til Gazastripen, der Hamas-myndighetene har forberedt en heltemottakelse for dem, skriver NTB. 117 skal til Vestbredden der de blir tatt imot av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Videre er det en gruppe på 41 som Israel har forlangt skal sendes i eksil til tredjeland. De blir hilst velkommen i Kairo av Hamas-lederen Khaled Meshaal før de blir sendt til sine nye hjem i Tyrkia, Qatar og Syria.

14 av fangene skal reise hjem til sine familier i Øst-Jerusalem, mens seks er arabiske israelere som returnerer til sine hjem i Israel.

- LYKKELIGSTE DAGEN: Her er flere av Gilad Shalits familiemedlemmer i godt humør i dag. Foreldrene hans sier at dette er den lykkeligste dagen i deres liv. Foto: AFP/Jack Guez/Scanpix
- LYKKELIGSTE DAGEN: Her er flere av Gilad Shalits familiemedlemmer i godt humør i dag. Foreldrene hans sier at dette er den lykkeligste dagen i deres liv. Foto: AFP/Jack Guez/Scanpix Vis mer

De resterende 550 fangene som skal løslates, blir satt fri i løpet av de neste to månedene. Det er ennå ikke kjent hvem de er, men det er trolig mange som tilhører Fatah-bevegelsen. De 447 som ble løslatt i dag, tilhørte hovedsaklig Hamas-bevegelsen.

HAR SNAKKET MED FORELDRENE: Her snakker Gilad Shalit med sine foreldre på telefon. Foto: IDF
HAR SNAKKET MED FORELDRENE: Her snakker Gilad Shalit med sine foreldre på telefon. Foto: IDF Vis mer