- Jeg har savnet en far

Tirsdag fyller Sveriges kong Carl XVI Gustaf 50 år. I dette intervjuet forteller han åpent om sin kjærlighet til dronning Silvia og oppveksten uten far. Kamp for miljøet og kamp mot vold er også temaer som opptar kongen i sterk grad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STOCKHOLM (Dagbladet): - Miljøspørsmål er jo i grunnen upolitiske og allmenmenneskelige, fordi det gjelder å verne landet for de kommende generasjoner. Hvordan det skal løses, er et politisk spørsmål som jeg ikke behøver å legge meg bort i, sier kong Carl XVI Gustaf i dette intervjuet med Dagbladet.

Kong Carl Gustaf - og resten av den svenske kongefamilien - har engasjert seg sterkt i kampen mot volden i samfunnet. I fjor innkalte kongen myndigheter og organisasjoner til rundebordskonferanse på Stockholms slott.

- Det er viktig at man viser en bred vilje til å hjelpe dem som har kommet ille ut. Det er ikke minst viktig å vise foreldre som har problemer med sine ungdommer, at vi bryr oss om dem og er opptatt av deres problemer, framholder kongen.

Kjærlighet

Mange mener at kong Carl Gustafs valg av hustru reddet det svenske monarkiet. Århundrets eventyrbryllup het det da kongen giftet seg med sin Silvia sommeren 1976. Og siden har den tyskfødte dronningen stått ved sin manns side. Dagbladet spurte kongen om hvordan han vil beskrive sin kjærlighet til dronning Silvia.

- Ja, hva skal man si. Kjærlighet er jo noe man vil dele med noen. Ja, jeg mener å dele livet, daglig omgang, interesser, kunstopplevelser, vakre ting og naturens skjønnhet.

Kongen beskriver sin Silvia som pliktoppfyllende og målbevisst, men med stor livsglede.

- Vi har et veldig fint forhold og arbeider nært sammen, sier han - før han spøkefullt legger til:

- Vi har ikke separate soverom, men vi har hvert vårt bad - og det gjør faktisk tingene lettere.

Sorg

Sverige jublet da prinsesse Sibylla endelig nedkom med en tronarving i 1946, etter tidligere å ha fått fire prinsesser. Åtte måneder seinere rammes det svenske kongehuset av sorg. Da omkom kongens far, arveprins Gustaf Adolf, i en flyulykke utenfor København, bare 40 år gammel.

Plutselig var en generasjon i arverekkefølgen revet bort. Igjen satt man med en konge på 89 år, mens kronprinsen - Carl Gustafs farfar - var 65 år gammel. Monarkistene fryktet framtida, ettersom «lillprinsen» bare var åtte måneder. Seinere har det vist seg at frykten var ubegrunnet - kong Carl Gustaf besteg tronen etter sin farfar som døde vel 90 år gammel i 1973.

Savn

Arveprins Gustav Adolf var kjent som en sportsglad og familekjær mann. Han brukte mye tid på sine fire døtre og ene sønn. Gustaf Adolf var en av Sveriges fremste ryttere og deltok i de olympiske leker. Han var på vei hjem fra Nederland, da flyet han var om bord i styrtet. Kongen har ingen minner om faren, og hans bortgang var et ikke-tema på slottet. Sorgen skulle ikke bearbeides.

Folk som kjente kongens far, sier at de likner på hverandre. For noen år siden gikk kong Carl Gustaf i gang med å samle materiale om faren. Dette resulterte i en utstilling om arveprinsen. Utstillingen ble vist på kongeparets sommerslott, Soliden på Öland, og på slottet i Stockholm.

Til Dagbladet sier kongen at savnet av en far er blitt større med årene.

- Det har vært endel situasjoner i livet da savnet av far har vært stort. En far som kunne leke og sparke fotball med meg, akkurat som fedrene til mine kamerater gjorde. Men de tok seg av meg, og har gitt fin støtte.

Mediedekning

Kongen er stort sett tilfreds med skandinaviske mediers dekning av kongefamiliene.

- I endel land synes jeg at pressen har gått altfor langt i sin dekning av kongeligheter. De nærmest tar seg inn i folks hjem, og «kikker» gjennom nøkkelhullet. Det synes jeg er forferdelig, og er noe man ikke skal gjøre, sier kong Carl Gustaf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer