- Jeg har sett hva folk skriver på nett, og er redd for min familie

Bassel Tahhan (45) er redd rasister står bak asylbrannen i Hemsedal.

SKREMT: Bassel Tahhan bor ved asylmottak i Hemsedal der det natt til onsdag oppsto en brann. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKREMT: Bassel Tahhan bor ved asylmottak i Hemsedal der det natt til onsdag oppsto en brann. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Se for deg å flykte fra krig og ild, og så våkne til flammer når du skal være trygg.

 Bassel Tahhan (45) er redd for familiens sikkerhet etter brannen i natt. Syreren er en av 162 asylsøkere som bodde i mottaket som brant natt til onsdag. Dagbladet møter ham på et hotell i bygda, hvor han og familien har fått midlertidig tilhold. 

Redd rasisme  45-åringen beskriver nattens brann som dramatisk — og forteller at datteren hans ikke engang rakk å få på seg sokker før hun måtte komme seg ut fra mottaket i natt. Alle eiendelene deres ligger igjen i det delvis nedbrente bygget ennå.

Politiet har så langt ingen grunn til å tro at brannen er påsatt. Basell er likevel redd. 

Han har fått med seg at flere asylmottak i Sverige er blitt satt i fyr med vilje, og er redd for at det er tilfelle også i Hemsedal.

-   Jeg har sett hva folk skriver på nett, og er redd for min familie, sier han.

Ifølge mottaksleder Gry Herland jobbet asylmottaket med å montere sprinkleranlegg denne uken. I forbindelse med testing av anlegget, gikk brannalarmen flere ganger i går. Derfor var det ifølge Basell få som skjønte at det var alvor da den gikk igjen på ordentlig i natt.

Trodde det var feil -   «Ta det med ro, det er bare en feil igjen», sa vi til hverandre. Så kom det røyk. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd hvis ingen hadde sjekket det, sier han.

Pressekonferanse: Nødetatene og kommunen inviterte til pressekonferanse onsdag formiddag.   Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Pressekonferanse: Nødetatene og kommunen inviterte til pressekonferanse onsdag formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han er glad for at hovedbygningen med beboernes soverom ser ut til å ha berget fra flammene. Selv rakk han å berge ut også ID-papirer, men han sier mange av beboerne er bekymret for at papirer som er viktige for behandlingen av deres asylsaker har gått opp i røyk.
Det var nemlig kontor- og administrasjonsbygget i mottaket som brant ned i natt.

Mottaksleder Gry Herland sier imidlertid at alle viktige papirer skal være oppbevart i brannskap. De vil ikke kunne fastslå hva som har skjedd med papirene før de får tilgang til de ruinene, som politiet nå har sperret av.

- Selv om papirene har gått tapt, vil det løse seg for beboerne, sier Herland til NTB.

600 asylsøkere Det var cirka klokken halv to i natt at politiet først fikk melding om brannen på Hemsedal statlige asylmottak på Tun i Hemsedal. Alle de 162 beboerne ble reddet ut, og er nå innkvartert på forskjellige plasser i bygda.   

Det er kun kontor- og administrasjonsdelen av mottaket som er ødelagt av brannen. Fløya hvor asylsøkerne bor, står helt uskadd - mye på grunn av godt arbeid fra brannvesenet og en skillevegg som har stanset flammene fra å spre seg. Det er foreløpig usikkert når asylsøkerne kan flytte tilbake til mottaket igjen, men ordfører Oddvar Grøthe opplyser til NTB at bygget trolig er brukbart fortsatt.

Mottaket som brant i natt, har vært i drift i seks år, og drives av VAM AS. I tillegg har kommunen fått tre nye mottak i forbindelse med flyktningkrisen i høst. Det har gjort at den lille fjellkommunen med omtrent 2400 fastboende nå har cirka 600 asylsøkere bosatt i kommunen.

20151111: Det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20151111: Det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer