- Jeg har sett problemer som ville komme

Kåre Willoch (snart 85) ønket firepartiregjering. - Men Erna vil styre sikkert.

 1985:  80-tallsrivalene Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland på valgnatta i september 1985. Da hadde Kåre Willoch være statsminister i fire år, og fikk fornyet tillit av velgerne. ARKIVFOTO: ARNE V. HOEM/DAGBLADET.
1985: 80-tallsrivalene Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland på valgnatta i september 1985. Da hadde Kåre Willoch være statsminister i fire år, og fikk fornyet tillit av velgerne. ARKIVFOTO: ARNE V. HOEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere statsminister Kåre Willoch (fyller 85 år torsdag) vet hva det vil si ikke å få til en samarveidsregjering mellom flere partier.

Som valgvinner med Høyre i 1981 var det Willochs mål å danne en trepartiregjering sammen med Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. KrF brøt ut av forhandlingene den gangen på grunn av dyp splid i ssynspunktene på abort.

Senterpartiet fulgte KrF ut av forhandlingene, og dermed dannet Kåre Willoch den første rene Høyre-regjeringen siden 1928.

 2013 - BLÅTT IGJEN:  Kåre Willoch gratulerer Erna Solberg med valgseiren 9. september i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.
2013 - BLÅTT IGJEN: Kåre Willoch gratulerer Erna Solberg med valgseiren 9. september i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix. Vis mer

I kveld har han fulgt tett på tv den nye regjeringsavtalen - uten KrF og Venstre.

Her kan du lese alle punktene i avtalen mellom de fire partiene.

Ønsket alle fire - Jeg legger ikke skjul på at mitt primære ønske har vært en firepartiregjering, slik Erna Solberg har jobbet for hele veien. Når det er sagt, må jeg også få legge til at jeg er imponert over den forhandlingsjobben som er gjort med Erna i spissen.

- Alle fire partiene har kommet godt ut av dette så langt jeg kan vurdere uten å ha lest avtalen, sier Willoch til Dagbladet.

Han vil ikke gi seg ut på å vurdere enkeltsaker i «det offentlige» rom, som kan ha satt en stopper for firepartiregjering.

- Helst ikke - Det kan vi jo komme tilbake til å løpet av de neste fire årene, eller aller helst ikke, sier den politiske veteranen med et smil hjemmefra stua.

Han har en «sterk fornemmelse» for at det er lagt et godt grunnlag for å styre landet.

- Jeg så problemer som ville kunne dukke opp, uten at jeg vil utdype det nå. Med den dyktigheten som er utvist så langt, vil Erna styre landet på sikkert vis, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

 2013:  Kåre Willoch i Stortingets bibliotek i april i år. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
2013: Kåre Willoch i Stortingets bibliotek i april i år. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET. Vis mer