Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har snakket med Peres

Yassir Arafat er lei seg for at hans forsinkelse førte til at kveldens planlagte fredsmøte ble avlyst. Men han røper at han likevel har fått snakket med Peres i Oslo - over telefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arafat beklager veldig at han ikke fikk tid til å rekke det planlagte møtet i Oslo, sa Thorbjørn Jagland like etter møtet med den palestinske lederen i kveld.

- Men han har snakket med Shimon Peres på telefon. Peres sa at han sålangt hadde oppnådd det han ville med turen, fortsatte Jagland.

Arafat sier han er glad for det provisoriske møtet han hadde på Gardermoen med Jagland, statsminister Jens Stoltenberg og FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen som sluttet seg til møtet ved 22.15-tida i kveld.

- Han sier at han føler han har fått støtte av statslederne han har møtt i dag, fortsatte Jagland. Arafat har hatt en turbo-dag med statsbesøk hos Vladimir Putin i Moskva og Finlands president Tarja Halonen i Helsinki.

- Sterk vilje til fred

Utenriksminister Jagland er positiv med tanke på de videre fredsforhandlingene i Midtøsten.

- Etter å ha snakket med Peres, Barak og Arafat, føler jeg at det er en sterk vilje til fred på begge sider.

På spørsmål om hva som skulle skje med Jerusalem, svarte Arafat:

- Det er behov for fred. Ikke bare for israelerne, de kristne og palestineren, men for hele det internasjonale samfunnet.

Med det mener han at Jerusalem er en by som samler alle religioner, og derfor angå oss alle.

Shimon Peres valgte seint i kveld å overholde sabbaten, og ble i Oslo i stedet for å møte Arafat på Gardermoen. Dermed ble det ikke noe av det planlagte møtet mellom de to «fredskameratene» i Oslo i kveld, og markeringen av Oslo-avtalen gikk i vasken.

Etter planen skulle Arafat og Peres delta i samtaler og påfølgende middag i Regjeringens representasjonsbolig i kveld.

Da Yasser Arafat landet tre timer forsinket like før klokka ni i kveld på Gardermoen militære flyplass, ble han takk hjertelig imot av utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Arafat og Jagland kysset hverandre på begge kinn slik arabisk skikk er mellom gode venner. Deretter gikk de hånd i hånd til terminalbygningen.

Arafat avviste, med god hjelp fra Jagland, alle spørsmål fra pressen, og henviste til en pressekonferanse etter samtalene seinere i kveld.

Prøvde i det lengste

Det var hektisk planleggingsvirksomhet i kulissene fra UD sin side da det ble klart at Arafats ankomst ville trekke ut. Man håpet i det lengste å få Arafat og Peres til å møtes på Gardermoen. Håpet ble til rykter om at Peres var på vei til møtet sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Seint i kveld kom imidlertid UD med kontrabeskjeden: Peres valgte å overholde sabbaten og bli i Oslo.

I mellomtiden gjennomfører Arafat sine planlagte møter med Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland. Ingen vet hvor lenge samtalene vil vare. Yasser Arafat er kjent for å ta seg god tid når det gjelder politiske forhandlinger, men det er allerede klart at han forlater landet i kveld eller natt.

Arafat skal møte den palestinske regjeringen i Gaza i morgen for å informere om samtalene han har hatt i Moskva, Helsinki og Oslo i dag. Etter planen skal han reise videre til Kina for å orientere lederne der om Midtøsten-prosessen.

Peres blir i Norge til i morgen ettermiddag.