- Jeg har spilt med åpne kort

Mulla Krekar sier han har holdt politiet løpende orientert om sine aktiviteter helt siden han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krekar stiller seg undrende til at norske myndigheter først i fjor høst siktet ham og truet med å utvise ham fra landet for aktiviteter han i ti år har fortalt norsk politi om.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor Dagbladet at de i løpet av 90-tallet har hatt samtaler med mulla Krekar.

- PST har fullt ut vært informert om mulla Krekars virksomhet?

Møter på hotell

- Vi har ikke opplysninger som samsvarer med den oppfatningen, uten at jeg vil gå inn på hva vi har fått høre og hva vi ikke har fått høre, sier politiadvokat Unni Fries i PST.

- Jeg har hatt flere møter med politiet på hoteller i Oslo, Tønsberg og andre steder. Der har jeg vært åpen om min kamp mot Saddam Hussein og regimet i Irak. De har hele tida visst at jeg har reist til Nord-Irak, sier Krekar, som hevder politiet også fikk full informasjon om at han var militær leder for Islamic Movement in Kurdistan (IMK) fram til denne organisasjonen ble splittet på 90-tallet.

I desember 2001 ble han leder for en nydannet gruppe av blant andre utbrytere fra IMK - Ansar al-Islam.

Krekar står nå overfor tre ulike rettslige kamper. UDI og Kommunaldepartementet vurderer nå om Krekar skal fratas sin asylstatus og utvises fra Norge slik de sendte varsel om i fjor høst etter Brennpunkt-dokumentaren om Krekars aktivitet i Nord-Irak.

- De har hele tida visst at jeg reiste til Nord-Irak, og jeg var ikke den eneste som gjorde det. Det er rart at de først nå reagerer på dette, sier Krekar.

Så seint som 2. august i fjor spaserte mulla Krekar inn på politistasjonen på Grønland i Oslo og fikk fornyet sin oppholdstillatelse uten spørsmål.

Siktelse kan utvides

I tillegg har PST siktet Krekar etter straffelovens paragraf 104 for å ha startet en privat organisasjon av militær karakter. Ifølge Krekars advokat Brynjar Meling kan denne siktelsen bli utvidet til også å gjelde anklager om terrorvirksomhet.

- Jeg var ikke med på å starte Ansar al-Islam, men ble bedt om å påta meg et politisk lederverv i ett år. Alle detaljene om dette er ikke politiet i Norge orientert om fordi jeg har reist mye de siste to åra, sier Krekar.

Han forteller at PST ble informert om at han også drev med militære aktiviteter.

- Jeg fortalte at jeg var militær leder i IMK før splittelsen. IMK fikk på den tida støtte fra USA. Jeg har vært geriljakriger siden jeg var 17 år. Nå er jeg 47, sier Krekar.

Krekar står fortsatt overfor begjæringen fra Jordan om utlevering på grunn av narkotikaforbrytelser. Det var denne begjæringen som skulle vært vurdert i Nederland. Men justisminister Piet Hein Donner besluttet å stoppe prosessen fordi jordanerne nektet å sende over all informasjon om saken, skriver nederlandske medier.

Riksadvokaten besluttet i går å sende begjæringen om utlevering til Statsadvokaten i Oslo og Oslo politidistrikt for videre behandling.

Krekar betegner begjæringen fra Jordan som totalt falske anklager.

GERILJAKRIGER I 30 ÅR: Mulla Krekar sier Politiets sikkerhetstjeneste ble informert om at han også drev med militære aktiviteter. - Jeg fortalte at jeg var militær leder i IMK før splittelsen. IMK fikk på den tida støtte fra USA. Jeg har vært geriljakriger siden jeg var 17 år. Nå er jeg 47, sier Krekar.