FORSTÅR TYBRING-GJEDDE: Frp-nestor Carl I. Hagen forstår Christian Tybring-Gjeddes ønske om å følge egen samvittighet i innvandringspolitikken, og mener partiet må vise forståelse for ønsket. Her er de to under valgkampen i Oslo - i følge med nåværende innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FORSTÅR TYBRING-GJEDDE: Frp-nestor Carl I. Hagen forstår Christian Tybring-Gjeddes ønske om å følge egen samvittighet i innvandringspolitikken, og mener partiet må vise forståelse for ønsket. Her er de to under valgkampen i Oslo - i følge med nåværende innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- Jeg har stor forståelse for det Christian ber om

Carl I. Hagen støtter Christian Tybring-Gjeddes ønske om å reservere seg i innvandringsspørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestoren mener imidlertid at regjeringen må få den første saken på bordet før partiet eventuelt innvilger Tybring-Gjeddes ønske om å stemme fritt i innvandringspolitiske saker.

- Jeg har stor forståelse for det Christian ber om, og jeg synes det er helt greit at han tar det opp. Men jeg tror det vil være fornuftig å vente til det dukker opp en situasjon, eksempelvis der Arbeiderpartiet i Stortinget fremmer forslag som er strengere og bryter avtalen med Venstre og KrF, sier Hagen til Dagbladet.

- Samfunnets verdier forvitrer Det var Aftenposten som i går omtalte brevet Tybring-Gjeddes brev til partiet, der han ber om å fristilles til å stemme i tråd med sin egen samvittighet i innvandringsspørsmål, selv om dette skulle gå på tvers av den inngåtte avtalen med Venstre og KrF.

I intervjuet røper Frp-eren at han, som den eneste i stortingsgruppa, stemte mot innvandringsavtalen regjeringen har fremforhandlet med støttepartiene i sentrum.

Politisk Kvarter på NRK i dag tidlig, utdypet Tybring-Gjedde, som for kort tid siden gikk av som fylkesleder i Oslo, bakgrunnen for bønnen til partiledelsen om å få stemme fritt.

- Innvandringsspørsmålet er ikke et helt vanlig politisk spørsmål. Det er langt viktigere. Jeg ser rundt meg, og ser at samfunnets verdier forvitrer. Det gjelder likeverd og likestilling. Ytringsfriheten er innskrenket, og jeg ser at pluralismen i innvandrermiljøer er veldig liten. Dette er en utvikling som har skjedd i løpet av to generasjoner. Og jeg har ikke samvittighet til å stemme for en mer liberal familieetablering- og familiegjenforeningspolitikk slik denne avtalen indikerer, sa Tybring-Gjedde.

- Må vise forståelse Mens asylforhandlingene pågikk, tok Carl I. Hagen til orde for at regjeringen må få stå fritt til å søke flertall med Arbeiderpartiet i saker som ikke er avtalt med sentrumspartiene. Han understreker at Frp har den muligheten.

- Når det gjelder punkter som det ikke står noe om i avtalen, står man fritt til å inngå løsninger med for eksempel Ap. Først skal man konsultere med KrF og Venstre, men om det ikke fører fram kan vi gå andre steder, sier han.

Og hvis en slik sak kommer opp, bør partiet lytte til Tybring-Gjedde, mener Hagen, som samtidig ikke vil forskuttere en sak eller et tema.

- Da må man vise forståelse for hans ønske, og alle vet jo at det er avgjørende for oss i Oslo. Det er her vi har problemene, sier den tidligere partilederen.

På samvittigheten løs På Stortinget er det en tradisjon for at stortingsrepresentanter fristilles i saker som utfordrer deres samvittighet - selv om pisken smeller hardere i enkelte partier.

Tradisjonelt er slike saker spørsmål om liv og død, eller andre tunge prinsippsaker.

Carl I. Hagen vil ikke røpe hva han tenker om hvorvidt innvandring er et felt der Frp-representantene bør stilles fritt til å følge sin samvittighet, ei heller om en generell utvidelse av typen saker der enkeltrepresentanter stemmer fritt.

- Jeg vil ikke kommentere på et hypotetisk-teoretisk hvis og hva. Jeg vil vente til det foreligger konkrete eksempler, sier Hagen.

Tybring-Gjedde var klar da han kommenterte dette i NRK i dag.

- Det har skjedd i andre partier og andre saker der enkeltrepresentanter er blitt fristilt fordi det har dreid seg om samvittighetsspørsmål. For meg er dette et samvittighetsspørsmål. Jeg har på inn- og utpust i 15 år advart mot utviklingen vi ser i Oslo blant annet. Og så skal jeg stemme for en mer liberal innvandringspolitikk? Jeg mister min troverdighet i dette, jeg taper min integritet, og jeg er nødt til å stå for det jeg står for, koste hva det koste vil, sa han.

- HAR ADVART I 15 ÅR: Oslo Frp's stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har advart mot det han mener å se i hovedstaden i dag - et samfunn der verdiene forvitrer på grunn av feilslått innvandring- og integreringspolitikk. Derfor ber han om ikke å bli tvunget til å stemme for asylpolitikken Høyre/Frp-regjeringen har forhandlet fram med Venstre og KrF, men av samvittighetsgrunner får tillatelse til å stemme fritt, og fremme egne forslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- HAR ADVART I 15 ÅR: Oslo Frp's stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har advart mot det han mener å se i hovedstaden i dag - et samfunn der verdiene forvitrer på grunn av feilslått innvandring- og integreringspolitikk. Derfor ber han om ikke å bli tvunget til å stemme for asylpolitikken Høyre/Frp-regjeringen har forhandlet fram med Venstre og KrF, men av samvittighetsgrunner får tillatelse til å stemme fritt, og fremme egne forslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer