Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har studert aldring i 20 år, og jeg trodde aldri vi skulle klare å reversere den

Forskere fikk mus til å bli yngre på en uke.

BLE YNGRE: Forskere har klart å reversere aldringen hos mus. Musene på bildet er ikke de samme musene som ble brukt i forsøkene. Foto: Kyoto University / AFP Photo
BLE YNGRE: Forskere har klart å reversere aldringen hos mus. Musene på bildet er ikke de samme musene som ble brukt i forsøkene. Foto: Kyoto University / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra vi fødes til vi dør eldes sakte, men sikkert cellene i kroppen vår. Nå har en gruppe amerikanske og australske forskere identifisert en ny måte celler eldes på, og i tillegg klart å reversere hele prosessen hos gamle mus som på flere måter fikk «yngre» kropper.

Funnet kan øke forståelsen av aldersrelaterte sykdommer, inkludert kreft og diabetes, skriver New Scientist.

- Jeg har studert aldring på molekylært nivå i nesten 20 år, og jeg trodde aldri jeg skulle se dagen da aldring kunne reverseres. Jeg trodde vi ville være heldige hvis vi klarte å roe ned prosessen litt, sier professor David Sinclair ved University of New South Wales i Australia i ABC Australia.

Mitokondrier Når vi eldres vil mitokondrienes funksjon avta, noe som igjen iverksetter aldringen. Mitokondrier er celleorganeller som forsyner cellen med mesteparten av energien som cellen trenger.

Forskere mener også at defekte mitokondrier kan føre til sykdommer som vi forbinder med aldring, som Alzheimer, Parkinsons og Huntingtons sykdom. Også diabetes og krybbedød er blitt satt i forbindelse med feil i mitokondrienes funksjon.

Forskerne ønsket å finne ut av hvorfor mitokondrienes funksjon avtok med alderen. De sammenliknet  nivået av det såkalte budbringer-RNA, kalt mRNA, i cellene og mitokondriene til 6 måneder og 22 måneder gamle mus.

Økte protein-nivået Det viste seg at nivået av mRNA-molekyler i cellene var ganske likt. Men nivået av mRNA avtok i musenes mitokondrier.  Forskerne mener at dette skyldes mange på et protein som SIRT-genet produserer — sirtuin 1.

Samtidig hadde de aldrende musene et økt nivå av hypoxia-inducible factor 1, et protein som aktiveres under forhold med lavt oksygeninnhold i kroppen — hypoksi. Proteinet regulerer minst 30 gener som har med cellulære betennelsesreaksjoner å gjøre, for eksempel ved leddsykdommer, sår og svulster.

Dermed gjensto eksperimentet: Hvis forskerne økte nivået av sirtuin 1 i cellene, ville de da kunne reversere aldringen? De injiserte musene med et molekyl som økte nivået av nettopp siruin 1. Etter en ukes behandling viste det seg at musene fikk mer energi, tydeligere muskler, færre betennelser og store forbedringer i insulinresistens.

- Kan holdes friske lenger Nå håper forskerne å starte forsøk på mennesker innen et år, og mener det nye stoffet vil kunne få en 60-åring til å føle seg som en 20-åring. Sinclair, som har ledet forskningen fra Harvard i USA, forteller at de så endringene hos musene allerede etter en uke. Hos nesten to år gamle mus gikk musklene tilbake til slik de en gang var da musene var seks måneder

- Vi tror dette kan holde folk friskere lengre og hindre at de får sykdommer en får når en eldes, sier han.

- Vi så på diabetes hos musene, vi så på muskelsvinn og skjørhet, og vi så på inflammasjoner som ofte er årsak til sykdommer som leddgikt. Alle disse aspektene ved aldring var reversert innen en uke, noe som er et oppsiktsvekkende resultat.

- Viktig funn
- Vi tror dette er et veldig viktig funn, sier Anna Gomes ved Harvard Medical School til BBC.

Hun tror tapt muskelstyrke kan komme tilbake med en lengre behandling.

Sinclair vil ikke si noe om hvor fort han tror denne metoden kan være klart til bruk for mennesker.

KAN ALDRING REVERSERES?: Forskere har funnet et stoff som reverserer aldring hos mus. Nå vil de prøve på mennesker. Foto: Colourbox
KAN ALDRING REVERSERES?: Forskere har funnet et stoff som reverserer aldring hos mus. Nå vil de prøve på mennesker. Foto: Colourbox Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!