«Jeg har tenkt å ta jobben din»

Drapforsøkdømte Uri til Akthar Chaudhry (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Akthar Chaudhry er inne sitt andre faste år som stortingsrepresentant, og han håper det blir mange flere.

Uri (24) soner fjerde året av en dom for drapsforsøk. Han håper det blir det siste året han sitter inne noen gang. Og det håper han at SV-politikeren Chaudhry kan hjelpe ham med.

Chaudhry er nemlig blitt fadder for 24-åringen i et prosjekt som er satt i gang av Ikhlaq Khan i Røde Kors, for å hjelpe straffedømte tilbake til et lovlydig liv.

Og det er likheter mellom de to, selv om Chaudhry er en av Norges ti mektigste innvandrere, mens Uri er langt unna den lista selv om han også har innvandrerbakgrunn.

De er nemlig begge glødende opptatt av politikk.

- Jeg tenkte å ta jobben din, jeg, sier Uri til Chaudhry rett etter at de har møttes for første gang i Oslo fengsel.

- Ja, vi har jo behov for flere politikere med innvandrerbakgrunn, svarer Chaudhry.

- Jeg er interessert i politikk, skjønner du, og jeg har lyst til å studere statsvitenskap. Så vil jeg inn i politikken. Hvis jeg ikke gjør det i Norge, så kanskje i hjemlandet, sier Uri, og mener med hjemlandet Makedonia, som foreldrene kommer fra.

- Men det blir kanskje vanskelig å støtte meg med min bakgrunn, sier han.

Der er ikke Chaudhry helt enig med ham.

- Når du har gjort opp for deg, så har du gjort opp for deg. Hvis du viser at du er et positivt menneske som er villig til å følge lov og moral i samfunnet, må også samfunnet stille opp og gi deg den respekten du fortjener, sier han til Uri.

- Nå eller aldri

Dommen han nå soner for drapsforsøk er Uris tredje dom. Han håper og tror det blir den siste.

- Hvis jeg fortsetter som jeg gjorde før, så vil jeg ødelagt livet mitt. Det er nå eller aldri for meg, sier han.

- Etter at jeg ble satt inn sist, fikk jeg en datter. Det har motivert meg til å tenke litt dypere. Det er annerledes nå som jeg har ansvar for noen, sier han.

- Det er veldig bra, svarer Chaudhry.

- Da jeg fikk mitt første barn, sluttet jeg helt å røyke. Da er du heldig som har noe som motiverer deg.

Like etter at han fikk datteren, tok Uri kontakt med Ikhlaq Khan i Røde Kors-prosjektet.

- Da jeg kom inn i bildet var han inne i en ond sirkel. Vi måtte finne ut hva som var galt, hvorfor han kom i konflikter og ble kasta fra avdeling til avdeling. Jeg sa blant annet at han måtte bytte avdelingen, slik at han brøt med kontaktene han hadde fått i fengselet. Og det var han villig til, sier Khan.

Trenger pakistanske frivillige

Chaudhry sitter i justiskomiteen på Stortinget. Det er en av grunnene til at han er blitt fangefadder. En annen er at Røde Kors har slitt med å rekruttere frivillige med minoritetsbakgrunn. Chaudhry er faktisk den første frivillige i organisasjonen med pakistansk bakgrunn.

- Det er mange pakistanere som engasjerer seg i frivillig arbeid, men de gjør det innen andre felt. Jeg ønsker å sende et signal til mange med minoritetsbakgrunn om at de bør ta en del i dette også, sier Chaudhry.

Ikhlaq Khan hadde kontakt med Chaudhry om prosjektet i omtrent to år. Etter hvert overtalte han også SV-politikeren til å bli fadder.

- Det var viktig å få en mann som Chaudhry. Han er en av de mest framtredende norskpakistanerne i Oslo. Når han får tid til å gjøre noe sånt, så viser det at andre også burde ha muligheten, sier Khan.

De neste månedene skal SV-politikeren treffe drapsforsøkdømte Uri med jevne mellomrom. Og han gjør det ikke bare for å være snill.

- Jeg ønsker at du skal få det godt som menneske, samtidig som jeg ønsker å være trygg. Da ønsker jeg at du rehabiliteres, får arbeidstrening og et positivt nettverk når du kommer ut. Der er det en egeninteresse for meg og mine barns trygghet, sier Chaudhry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer