SURREALISTISK: Afghaneren som står tiltalt for å ha voldtatt «Viktoria» og en annen kvinne ble etterlyst i Norge etter ugjerningene. Bilde av ham kom i avisen, og «Viktoria» kunne lese om sin egen voldtekt. -Det var helt surrealistisk at det var meg de skrev om, sier hun til Dagbladet. Foto: Benjamin Ward
SURREALISTISK: Afghaneren som står tiltalt for å ha voldtatt «Viktoria» og en annen kvinne ble etterlyst i Norge etter ugjerningene. Bilde av ham kom i avisen, og «Viktoria» kunne lese om sin egen voldtekt. -Det var helt surrealistisk at det var meg de skrev om, sier hun til Dagbladet. Foto: Benjamin WardVis mer

- Jeg har tenkt, hvorfor måtte dette skje akkurat meg?

«Viktoria» (19) ble voldtatt på åpen gate. Nå har hun møtt voldtektsmannen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 1. juli i år opplevde «Viktoria» marerittet: Russetida var over, det var bare to uker til de siste eksamenene, sommeren sto snart for tur. Så skjedde det. Hun ble voldtatt på vei hjem fra Oslo sentrum.

- Jeg har tenkt hvorfor måtte dette skje akkurat meg? Det er så urettferdig. Men man har to valg: enten komme seg videre eller grave seg ned i det, sier «Viktoria» til Dagbladet.

Voldtatt i trapp 19-åringen var ute med venner da hun rundt halv tolv skulle ta bussen hjem til en kamerat. På bussholdeplassen i Brugata tok en 20 år gammel afghansk asylsøker kontakt med henne, hun snakket i telefonen og avviste ham.

Afghaneren fulgte etter henne og satte seg i setet ved siden på bussen.

- Det var ledige seter, men jeg var i telefonen og tenkte ikke videre over det, forklarer hun.

Jenta hadde satt seg på feil buss, og ble enig med kameraten om å gå av på Alexander Kiellands plass og ta en taxi der ifra. Da hun gikk av bussen, fortsatte 20-åringen å følge etter henne.

Alexander Kiellands plass er godt belyst og en ferdselsåre både for trafikk og fotgjengere, men akkurat denne kvelden var det ingen som kunne hjelpe 19-åringen.

- Jeg satte meg i en trapp, og han satte seg ned ved siden av meg. «Skal du sitte der?», tenkte jeg. Så skjedde det så fort at jeg ikke rakk å reagere, sier hun.

Mannen stakk hånda ned i strømpebuksa hennes og befølte henne, før han klarte å presset seg i henne.

VOLDTOK TO: 20-åringen er tiltalt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexandre Kiellands plass natt til i 3. juni. Her er et av bevisene mot ham — et overvåkningsbilde fra Regjeringskvartalet. Foto: Politiet
VOLDTOK TO: 20-åringen er tiltalt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexandre Kiellands plass natt til i 3. juni. Her er et av bevisene mot ham — et overvåkningsbilde fra Regjeringskvartalet. Foto: Politiet Vis mer

Etter et halvt minutt klarte hun å rive seg løs, og løp til bensinstasjonen over veien. Oppløst i tårer fikk hun en som jobbet der til å bestille en taxi til henne. Hun klarte ikke forklare hva som hadde skjedd før hun kom hjem til kameraten.

Politi nektet nærkontakt Han mente hun måtte ringe politiet, men 19-åringen protesterte. Hun orka ikke tanken på å bli undersøkt av fremmede, hun ville bare hjem, ta seg en dusj. Likevel ringte kameraten, og politiet kom umiddelbart.

- Jeg ville bare være nær de jeg var glad i, men politiet lot meg ikke ha nærkontakt med noen, i politibilen på vei til voldtektsmottaket måtte jeg sitte på en papirpose slik at bevisene ikke skulle forspilles, sier hun.

 På voldtektsmottaket ble hun grundig avhørt, det ble gjort prøver av munn og underliv, og hun fikk medisiner mot HIV og klamydia, samt angrepiller.

- Jeg var redd og frustrert, og så sårbar da jeg lå der og de tok prøver av underlivet mitt. Der og da var dette det verst tenkelig å gå igjennom etter voldtekten, men det har vist seg være verdifulle bevis.

Politiet fikk sikret DNA av voldtektsmannen, og to dager etter voldtekten fikk «Viktoria» beskjed om at mannen var tatt. Han hadde også voldtatt en kvinne i Regjeringskvartalet.

Rettssaken mot afghaneren startet denne uka. «Viktoria» var til stede, men unngikk å se på 20-åringen da hun vitnet. Dommen faller neste uke.

- Jeg hater han ikke, jeg synes mest synd på ham. Men jeg er glad at han faktisk får en dom og blir straffet for dette. Det er viktig å statuere et eksempel: her blir en person dømt- ikke alle saker blir henlagt.

Fullførte skolen «Viktoria» var borte ei uke fra jobb, og bare et par dager fra skolen. Hun bestemte seg for å ta de siste eksamenene og fullføre videregående. Nå studerer hun i utlandet.

«Viktoria» sier det har vært avgjørende med god oppfølging fra det offentlige apparatet, en rask og effektiv politietterforskning - og den gode støtten fra venner og familie.

- Jeg har fått distanse til det som har skjedd, så det er lettere å snakke om nå. Likevel blir man veldig alene om noe sånt, for ingen venner eller familie har opplevd det samme. Jeg er selektiv med hvem som får vite dette - jeg vil ikke bli sett på som hun som ble voldtatt, jeg er fortsatt meg selv trass i denne erfaringen.

- Har du følt skyld eller skam?

- Jeg har ikke følt skyld - for det er ikke min skyld. Men jeg har følt skam - rett etterpå føler man seg ekkel, det er veldig ydmykende.

Hun har flere ganger kjørt forbi Alexander Kiellands plass med 34-bussen.

- Det er ikke noe problem lengre. Bare rart, sier hun.

ROSER POLITIET: Fra første stund hun ankom voldtektsmottaket har «Viktoria» fått god støtte av det offentlige apparatet. Hun mener det har vært avgjørende for at hun klarer seg bra i dag. Hun vil også gi politiet gode skussmål: — Jeg ble tatt på alvor med en gang og saken har gått veldig fort, sier hun.
ROSER POLITIET: Fra første stund hun ankom voldtektsmottaket har «Viktoria» fått god støtte av det offentlige apparatet. Hun mener det har vært avgjørende for at hun klarer seg bra i dag. Hun vil også gi politiet gode skussmål: — Jeg ble tatt på alvor med en gang og saken har gått veldig fort, sier hun. Vis mer