- Jeg har tenkt: «Når smeller dette»?

Eierne av Behandlingsinstitusjonen Små Enheter henter millioninntekter ut av barnevernsdriften. Det har gått ut over sikkerheten og fagressursene, hevder kilder med kjennskap til institusjonen.

FUNNET DØD: Natt til tirsdag 28. oktober ble nødetatene varslet om at en kvinne var hardt skadd på barnevernsinstitusjonen Små enheter på Vollen i Asker. Hun ble konstatert død på stedet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FUNNET DØD: Natt til tirsdag 28. oktober ble nødetatene varslet om at en kvinne var hardt skadd på barnevernsinstitusjonen Små enheter på Vollen i Asker. Hun ble konstatert død på stedet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til tirsdag ble sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) drept av en 15 år gammel jente som var beboer ved den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter (BSE), på Vollen i Asker.

Backlund hadde ansvar for 15-åringen natta hun ble drept.

Dagbladet har snakket med flere kilder med kjennskap til driften hos Behandlingssenteret Små Enheter, både tidligere ansatte, foreldre som har hatt barna sine der og andre som kjenner til forholdene ved BSE. De er kritiske til driften.

- Behandlingssenteret Små Enheter er tappet for fagressurser over tid. Det har vært store kostnadskutt på fagfolk og sikkerhet, sier en kilde med kjennskap til driften til Dagbladet.

- Jeg har tenkt: «Når smeller dette», sier kilden.

Innsparinger Små Enheter har spesialisert seg på å tilby kommuner hjelp med de tyngste problemtilfellene som involverer både barnevern og psykiatri. Selskapet har syv enheter på Østlandet.

Dagbladet har snakket med et foreldrepar som har et barn i et av selskapet institusjoner.

Vedkommende sier barnet selv har fortalt om alvorlige sikkerhetsbrister.

- Vi har vært i møter med dem, og prøver nå å få barnet vårt til en annen plassering. De sier mye bra, men vi har inntrykk av at de gjennomfører lite av det. Det virker som om hovedmålet deres er å tjene penger, sier vedkommende, som sier barnet har fortalt om flere sikkerhetsglipper.

En tredje kilde, som har jobbet ved institusjonen, sier:

- Da jeg jobbet der, kom det ganske tydelig frem at utbytte var viktigere for eierne enn type gulost til barn og unge. Det var føringer hva gjaldt alle former for mulige innsparinger og dette gikk på bekostning av barna.

Framleier I fjor omsatte firmaet barnevernstjenester for 56,6 millioner kroner, og hadde et resultat før skatt på 6,9 millioner kroner.

DREPT: Det var sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) som ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker. Ei 15 år gammel jente er siktet for drapet. Foto: Privat
DREPT: Det var sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) som ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker. Ei 15 år gammel jente er siktet for drapet. Foto: Privat Vis mer

Knut Oscar Nordby er hovedeier i Små enheter. Han står med over en million kroner i inntekt som daglig leder for virksomheten, både i 2012 og 2013.

Samtidig har Nordby og fagsjef ved BSE, Dag Skådinn, et eiendomsselskap som leier ut husene der barnevernsinstitusjonen holder til. Det har blitt rikelig med utbytte.

I 2012 tok Nordby og Skådinn ut tre millioner kroner i utbytte fra eiendomsselskapet, i 2013 1,35 millioner.

En kilde, som nå undersøker forholdene ved BSE, sier:

- Det er underlig at man klarer å skaffe seg så mye profitt på velferdsgoder når det offentlige så vidt klarer å få det til å gå rundt.

- Løp løpsk Dagbladet har skrevet om behandlingssenteret Små Enheter tidligere, i 2004, i saken «Rike på problembarn» i Dagbladet Magasinet.

«Hvor mye som eksakt er tatt ut fra Små Enheter, vil ikke selskapet fortelle oss, men skattelistene gir en indikasjon. I løpet av en treårsperiode står eierne oppført med til sammen mer enn 25 millioner kroner i inntekt.»

- Økonomien løp løpsk, erkjente direktør Ann-Marit Sæbønes i Statens barne- og familievern den gang.

Dagbladet har stilt Barne- Ungdoms og familiedirektoratet spørsmål om situasjonen ved Små enheter. De mener spørsmål om millionlønninger og utbytte i barnevernsbransjen «må rettes til politikere som lager regelverket».

Ingen bemerkninger Arbeidstilsynet utførte et tilsyn ved Vollen-enheten i 2012, hvor de blant annet vurderte hvordan de jobbet for å forebygge vold og trusler.

- Vi fant da at de ikke brøt med lov eller forskrift når det gjaldt vold og trusler, og de fikk ikke noe pålegg knyttet til dette, sier Hanne Luthen, regiondirektør Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.

De vil nå granske institusjonen igjen.

TJENER GODT: Daglig leder i barnevernsinstitusjonen Små Enheter, Knut Oscar Nordby, står bokført med en inntekt på 3,3 millioner, og en formue på 21 millioner for 2013.
TJENER GODT: Daglig leder i barnevernsinstitusjonen Små Enheter, Knut Oscar Nordby, står bokført med en inntekt på 3,3 millioner, og en formue på 21 millioner for 2013. Vis mer

- Etter en så alvorlig hendelse må vi gjennomføre et nytt tilsyn og bistå politiet, og vurdere om de har gjort det de skulle for å forebygge, sier Luthen.

Arbeidstilsynet har også gjennomført tilsyn ved flere andre av selskapets institusjoner.

- Vi har heller ikke gitt disse pålegg knyttet til vold og trulser, sier Luthen.

Dagbladet har søkt Knut Oscar Nordby og Dag Skådinn for kommentarer til saken. Nordby henviser til Skådinn. Dag Skådinn har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Behandlingssenteret Små Enheter har lagt ut en tekst om hendelsen på sine hjemmesider.

HAR IKKE SVART: Fagsjef og medeier av BSE, Dag Skådinn. Foto: privat
HAR IKKE SVART: Fagsjef og medeier av BSE, Dag Skådinn. Foto: privat Vis mer