TIL STEDE: Faren til en av de to drepte jentene, Sara, sittende til høyre i bildet, er til stede i retten. Bak de to bistansadvokatene til jentenes familier, Stine Dordy Laier Nybø og Christian Lundin. Foto: Christian Roth Christensen
TIL STEDE: Faren til en av de to drepte jentene, Sara, sittende til høyre i bildet, er til stede i retten. Bak de to bistansadvokatene til jentenes familier, Stine Dordy Laier Nybø og Christian Lundin. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Jeg har tenkt på å ta mitt eget liv, helt til det siste

Ulykkessjåføren fra Bjørkelangen forklarer seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Den tiltalte sjåføren som kjørte på de to jentene på Bjørkelangen i fjor vinter, bekreftet opplysninger fra de medisinske sakspapirene i Nedre Romerike tingrett i formiddag.

- Ja, helt til det siste har jeg vært inne på tanken om å ta mitt eget liv. Men heldigvis har de tankene gått over, forklarte den 48 år gamle bilmekanikeren bare fem minutter unna ulykkesstedet den skjebnesvangre lørdag 11. januar i fjor.

På direkte spørsmål fra aktor, politiadvokat Kåre Kalvå, bekreftet han at det har føltes som en ekstra belastning for familien at de bor i samme nærmiljø som pårørende til de omkomne jentene.

Sang sammen
Hans egen datter på 15 år har sunget sammen med 13 år gamle Sara Sandsmark, som mistet livet i ulykken. Han og samboeren har også en yngre sønn.

- Noen ganger har det vært vanskelig for oss å gå ut døra hjemme, sa tiltalte i retten.

Han roser kommunens kriseteam og den medisinske oppfølgingen han og familien har fått etter ulykken.

PÅKJØRT OG DREPT: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto: Privat
PÅKJØRT OG DREPT: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto: Privat Vis mer

Han og datteren har jevnlig samtaler med en psykiatrisk sykepleier.

- Da prater vi sammen i garasjen hjemme, fortalte han i retten.

Han har også vært innlagt på en nevrokirurgisk klinikk, og en sakkyndig skal seinere forklare om observasjonene der.

- Vil huske
Bistandsadvokaten til familien til offeret Sara Sandsmark, advokat Christian Lundin, ville vite om han skjønner at det er en belastning for de etterlatte at han ikke husker noe.

- Ja, det skjønner jeg godt, svarte tiltalte. Og han skjønner at det er belastende at han «kan ha husket» noe slik det framkommer i avhør, men ikke noe etterpå.

- Det er ikke noe jeg heller vil enn å huske. Og jeg håper det er klart for alle at jeg ikke har gjort dette med vilje, sa tiltalte blant annet.

Ny bil - gamle piggdekk
Han har begynt å jobbe litt igjen på eget bilverked, men det er de to ansatte som holder virksomheten i gang.

 FORSVARER:  Advokat Gunhild Lærum hilser på teknisk sakkyndig, sivilingeniør Arvid Aakre. Til venstre i sort kappe aktor, politiadvokat Kåre Kalvå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum hilser på teknisk sakkyndig, sivilingeniør Arvid Aakre. Til venstre i sort kappe aktor, politiadvokat Kåre Kalvå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg sykler for å komme meg dit, forklarte han.

PÅ spørsmål fra teknisk sakkyndig bekreftet tiltalte at piggdekkene var fem-seks  på den drøyt år gamle ulykkebilen - en Volkswahen Transporter.

- Helt vanlig vinterføre

Politibetjent Øyvind Paulsen ved Aurskog Høland lensmannskontor var sjåfør i den første politipatruljen som kom til ulykkesstedet.

- Ja, jeg kjørte i utrykningstempo og oppfattet det ikke som ekstra glatt. Det var overskyet, dagslys, oppholdsvær og fem kuldegrader med vanlig snø- og isføreføre. Det er sånn som det pleier å være på landet på denne tiden av året, forklarte politbetjenten.

Han kunne ikke huske at det var yr i lufta, som gjorde veibanen uvanlig glatt.

 DOMMERE:  Tingrettsdommer Anja Bech flankert av meddommerne John Siljan Matssveen og Helle Beate Waage. Foran dommerbordet; teknisk sakkyndig Arvid Aakre, som har rekonstruert ulykkessituasjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DOMMERE: Tingrettsdommer Anja Bech flankert av meddommerne John Siljan Matssveen og Helle Beate Waage. Foran dommerbordet; teknisk sakkyndig Arvid Aakre, som har rekonstruert ulykkessituasjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jentene i hestevogna ble truffet bakfra av ulykkesbilen mot i enden av ei slette med 80-sone. Fartsgrensen er skiltet til 60 like før ulykkesstedet.

Halveis i første dag av den fem dager lange rettssaken har det ikke kommet fram hvor fort den tiltalte ulykkessjåføren kan ha kjørt da det smalt.

- Jeg oppfattet at sjåføren hadde forsøkt en forbikjøring, men så lagt seg inn i høyre kjørefelt igjen på grunn av en møtende bil. Og så kjøret han inn i hestevogna, forklarte politibetjenten.

Befaring i ettermiddag
I ettermiddag skal retten på befaring tll ulykkesstedet på Bjørkelangen.

Det er avklart at sjåføren ikke hadde promille, at det ikke var noen tekniske feil på den drøyt ett år gamle ulykkesbilen, som ifølge opplysninger i retten var skodd med fem-seks år gamle piggdekk.

 KRITISK.  Bistandsadvokat for Holmedahl Sandsmark-familien, Christian Lundin, har vært kritisk i retten tiklat den tiltalte sjåføren nå ikke husker momenter han har kommet med i politiforklaringer. FOTO: CHHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
KRITISK. Bistandsadvokat for Holmedahl Sandsmark-familien, Christian Lundin, har vært kritisk i retten tiklat den tiltalte sjåføren nå ikke husker momenter han har kommet med i politiforklaringer. FOTO: CHHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer