- Jeg har til gode å se at etikk er vektlagt

Tidligere politi-topp Hanne Kristin Rohde om ansettelser av ledere i politiet.

TIDLIGERE POLITITOPP: Hanne Kristin Rohde er tidligere politiinspektør og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Hun mener de beste lederemnene i politiet blir forbigått. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
TIDLIGERE POLITITOPP: Hanne Kristin Rohde er tidligere politiinspektør og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Hun mener de beste lederemnene i politiet blir forbigått. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): I løpet av 25 år i politiet rykket Rohde opp til å være leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt. I åra før hun gikk av i 2014, var hun en av landets mest profilerte polititopper.

Men til tross for sin egen karriere mener hun at det er mangelfulle kriterier som vektlegges når etaten rekrutterer sine ledere.

- Det er altfor lite oppmerksomhet på etikk. Jeg har ennå til gode å se en utlysingstekst der de vektlegger etisk bevissthet som en del av personlig egnethet, sier hun.

I stedet er erfaringen hennes at det er alt det som lettere kan måles, som tillegges vekt - slikt som formell utdanning, hvilke kurs du har tatt, og ansiennitet.

- Det er for mye fokus på formalkompetanse og for lite på den personlige egnetheten til politilederne. Etter 20 år i politiet har jeg ikke hatt behov for en eneste ledelsesteori i mitt praktiske virke. Jeg har hatt behov for meg selv, herunder min egen evne til å utvikle meg og min evne til å se likeverdig på menneskene rundt meg, sier hun. Mange glemmer at en lederstilling ikke innebærer en forfremmelse, men i realiteten er et valg, sier hun.

Kø Tidligere har hun fortalt om hvordan ledere i politiet rekrutteres ut fra en køordning, der lang og tro tjeneste er de viktigste kriteriene for forfremmelse. 

- Vi måles ikke på de riktige tingene i ledelse. Etikk kan ikke gjøres om til et måltall. Derfor er det viktig at en leder evner å trekke fram etiske dilemmaer å arbeidsplassen og skape gode reflekterende samtaler, sier hun.

Ved alle ansettelser kan det avtales en prøvetid på et halvt år, men denne anledningen til å vurdere lederegenskaper blir ikke brukt tilstrekkelig aktivt i politiet, mener Rohde.

- Det er svært sjelden noen har blitt fjernet etter prøvetida. Det er automatikk i at man får fortsette. Dette betyr at sittende ledere ikke tar sitt ansvar alvorlig. Det er heller ingen fordel for en person å inneha en lederstilling dersom din egnethet ligger på konkret fag framfor lederegenskap. Og i de få tilfellene der ledere ikke har fått fortsette har det blitt bråk og krevende prosesser, sier hun.

Enig Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund gir Rohde mye rett i det hun sier.

- Dette er en kritikk vi i politiet må ta innover oss. Hun har helt rett i at etisk og god ledelse ikke er vektlagt nok. Det er viktigere at du evner å få med deg medarbeidere enn at du har formalkompetanse.

Men han mener at det har blitt en del bedre de siste åra.

- Det nesten rene ansiennitetsopprykket som var tidligere, er nå mer visket ut. Og det gjøres en del godt arbeid knyttet til ledelse på politihøyskolen, sier Bolstad.

Politiinspektør: Hanne Kristin Rohde utenfor politihuset i Oslo. Foto: Thomas Skaug/Dagbladet
Politiinspektør: Hanne Kristin Rohde utenfor politihuset i Oslo. Foto: Thomas Skaug/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer