- Jeg har til gode å se at etikk er vektlagt

Tidligere politi-topp Hanne Kristin Rohde om ansettelser av ledere i politiet.

TIDLIGERE POLITITOPP: Hanne Kristin Rohde er tidligere politiinspektør og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Hun mener de beste lederemnene i politiet blir forbigått. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
TIDLIGERE POLITITOPP: Hanne Kristin Rohde er tidligere politiinspektør og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Hun mener de beste lederemnene i politiet blir forbigått. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): I løpet av 25 år i politiet rykket Rohde opp til å være leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt. I åra før hun gikk av i 2014, var hun en av landets mest profilerte polititopper.

Men til tross for sin egen karriere mener hun at det er mangelfulle kriterier som vektlegges når etaten rekrutterer sine ledere.

- Det er altfor lite oppmerksomhet på etikk. Jeg har ennå til gode å se en utlysingstekst der de vektlegger etisk bevissthet som en del av personlig egnethet, sier hun.

I stedet er erfaringen hennes at det er alt det som lettere kan måles, som tillegges vekt - slikt som formell utdanning, hvilke kurs du har tatt, og ansiennitet.

- Det er for mye fokus på formalkompetanse og for lite på den personlige egnetheten til politilederne. Etter 20 år i politiet har jeg ikke hatt behov for en eneste ledelsesteori i mitt praktiske virke. Jeg har hatt behov for meg selv, herunder min egen evne til å utvikle meg og min evne til å se likeverdig på menneskene rundt meg, sier hun. Mange glemmer at en lederstilling ikke innebærer en forfremmelse, men i realiteten er et valg, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer